Hoefnet

Nieuws

Saumur: Nederlandse menners domineren marathon

11-06-2011

De Nederlandse menners hebben vandaag uitstekend gepresteerd in de zware marathon van Saumur. Harrie Verstappen was de snelste bij de tweespan paarden, Bram Chardon won bij de vierspan pony's, IJsbrand Chardon bleef Exell voor bij de vierspannen en Frans Hellegers eindigde als tweede bij de enkelspan paarden.
Bram Chardon Bram Chardon

Bram Chardon was de eerste Nederlandse deelnemer in de marathon vamorgen en bond de strijd aan met zijn naaste concurrent Jan Nijs uit België. De nek-aan-nek race tussen beide Welsh pony menners eindigde in het voordeel van de 18-jarige Chardon.

Stof

Frans Hellegers reed zijn 16-jarige Rheinlander Donnerstolz supersnel door de acht marathonhindernissen. Ondanks drie afgeworpen balletjes werd Hellegers nipt tweede en behoudt hij zijn vierde plaats in het tussenklassement: "Ik baalde enorm van de balletjes. In de laatste doorgang van de eerste hindernis tikte ik een balletje van een poort die ik al had gehad. Door het vele stof had ik het niet eens gezien." Ook in het laatste obstakel viel er een balletje nadat zijn rijtuig een enorme zwieper kreeg en zijn vrouw Elke zich ternauwernood kon vasthouden. "Donnerstolz liep fantastisch, ik moest hem voor elke hindernis inhouden want hij wordt zo fanatiek bij het horen van het hindernis! Hij changeert fantastisch in de hindernissen, hij was vandaag geweldig," aldus een dolblije Hellegers.

Gretig

IJsbrand Chardon maakte in de marathon twee strafpunten goed op zijn concurrent Boyd Exell. Chardon had zijn WK-span ingespannen en ging voor de overwinning in dit onderdeel. "Het liep heel goed," vertelt de viervoudig Wereldkampioen. "De paarden waren in bloedvorm. De voorpaarden waren gretig en ik kon heel scherp rijden." Op hindernis vijf ging Chardon even de fout in waardoor er een balletje rolde en seconden verloor, maar doordat Exell ook twee ballatjes had afgereden bracht dit zijn overwinning niet in gevaar. "Dit was een goede test voor Aken. Het was een pittige marathon, je krijgt het hier niet voor niets."
Theo Timmerman reed er in de eerste drie hindernissen een balletje af en vond zijn Waterloo in de laatste hindernis, waar zijn rijtuig in het water kantelde. Gelukkig liepen paarden, menner en grooms geen verwondingen op en kon Timmerman zijn rit vervolgen.

Harrie Verstappen Harrie Verstappen

Top tweespannen

Harrie Verstappen reed zijn span als vanouds vlekkeloos door de marathonhindernissen, waarvan er vier geheel nieuw waren speciaal voor de tweespannen. De Fransman Franck Grimonprez werd tweede, voor Gerard Leijten, Tom Engbers, Jacob Jan Kramer en Raymond Letteboer. Riny Rutjens werd 12de in de marathon, Sanny Dijkhuis 19de. Door de uitstekende prestaties van Verstappen, Leijten en Engbers gaat het Nederlandse tweespanteam met een voorsprong van 39 strafpunten aan de leiding in het landenklassement. Bondscoach Harry de Ruyter was na afloop van de marathon zeer tevreden over de Nederlandse deelnemers: "Op het ongelukje van Timmerman na heeft iedereen heeft zeer goed gepresteerd, inclusief Jacob Jan Kramer die als laatste Nederlander van start moest. Iedereen heeft zijn kwaliteiten laten zien."

Klik hier voor de uitslagen en het tussenklassement.

Jacob Jan Kramer Jacob Jan Kramer