Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Voorst - Man aangehouden na vernielingen in woning        |

De politie heeft zaterdag 11 juni een 36-jarige man uit Voorst aangehouden in zijn woning na meldingen dat de man de woning kort en klein aan het slaan was.


De politie werd rond 14:15 uur gebeld over het voorval en trof de man ter plekke aan. Bijna alles in de (huur)woning bleek te zijn vernield, waaronder diverse binnendeuren. De man was zeer onvast ter been en duidelijk onder invloed van alcohol. Hij wilde niet vrijwillig meegaan met de politie en moest geboeid worden afgevoerd. De dierenambulance is gebeld en heeft enkele huisdieren opgehaald. De 36-jarige man kon niet meteen worden verhoord en is ter ontnuchtering ingesloten. De eigenaar van de woning heeft aangifte gedaan van vernieling en de politie maakt proces-verbaal op tegen de man.


2011080145

|     |Zutphen - Politie onderzoekt vechtpartij                  |

Zaterdag 11 juni is de politie gealarmeerd over een opstootje tussen een groep van ongeveer 10 jongeren op de Polsbroek in Zutphen. De politie stelt een onderzoek in en heeft een 19-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vechtpartij.


De vechtpartij werd rond 15:45 uur gemeld bij de politie, die direct ter plaatse ging. Toen de politie ter plekke een jongen die vermoedelijk bij het incident betrokken was wilde aanspreken ging deze er meteen vandoor. De politie zette de achtervolging in, maar de jongen kreeg van een andere nog onbekende jongen de kans om achterop een scooter te stappen en wist te ontkomen. De 19-jarige jongen is, na een korte achtervolging, aangehouden op de Laarstraat. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor nader verhoor en onderzoek. Bij zijn fouillering bleek hij een stroomstootwapen en soft- en harddrugs in zijn bezit te hebben. Deze goederen zijn in beslag genomen en de politie maakt proces-verbaal tegen hem op.


Op aanwijzing van getuigen zijn in een nabijgelegen supermarkt vier jongeren aangetroffen die vermoedelijk ook bij het incident betrokken waren. Één van hen had verwondingen in zijn gezicht en een kapot getrokken shirt. De jongeren, allen afkomstig uit het zuiden van het land, wilden echter niets vertellen over wat er gebeurd was. De politie stelt een nader onderzoek in.


2011080153


EINDE BERICHTEN

-----------------------

(





(

---- --
|     |Voorst - Ground Zero 2011                                 |

Op zaterdag 11 juni is op het recreatiegebied Busslo het muziekfestival Ground Zero gehouden. Het festival is gemoedelijk en zonder grote incidenten verlopen. In totaal zijn 15 personen door de Officier van Justitie ter plekke bekeurd of gedagvaard in verband met drugsbezit. Twee personen zijn door de politie aangehouden nadat ze waren betrapt op drugshandel.


De politie had zich goed voorbereid op het festival. In samenwerking met de gemeente Voorst, Koninklijke Marechaussee, Bussloo Recreatie Gemeenschap, GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen), het Openbaar Ministerie en de festivalorganisatie zijn er diverse maatregelen genomen om het evenement veilig en gemoedelijk te laten verlopen.


Zero tolerance

Het drugsbeleid bij Ground Zero is 'zero tolerance', wat betekent dat drugsbezit niet is toegestaan. Om dit beleid te kunnen handhaven hebben beveiligers in opdracht van de organisatie van Ground Zero bezoekers bij de ingang gecontroleerd. Festivalgangers die drugs bij zich hadden zijn aangehouden en overgebracht naar de speciale SAFE-street.


SAFE-street


De SAFE-street was naast het festivalterrein ingericht. SAFE staat voor Selecteren Aanhouden Fouilleren en Escorteren. De safestreet is een van het festivalterrein geheel afgescheiden werkgebied met een aantal werkunits. Deze units zijn ingericht als arrestantenverblijf, fouilleringsruimte of als gewone werkplek. Naast politiemedewerkers zijn er medewerkers van het Openbaar Ministerie om samen daadkrachtig en snel te kunnen optreden. Een aangehouden verdachte doorloopt een route door de safestreet en verlaat de straat, indien hij drugs bij zich had, met een bekeuring en/of dagvaarding. Ook wordt zijn toegangskaart in beslag genomen.


Naast de aanhoudingen wegens drugsbezit, zijn twee mannen van 20 en 21 uit Zutphen door politiemensen in burger betrapt op het verhandelen van drugs op het parkeerterrein voor de ingang. Zij zijn aangehouden. Bij hun fouillering en doorzoeking van hun auto is een hoeveelheid XTC en amfetamine aangetroffen. De afhandeling van deze zaak is niet via de safestreet verlopen. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in.


EINDE BERICHT

-----------------------

(





(

---- --
|     |Voorst - Drugscontroles in verkeer na dancefestival       |

De politie heeft op zaterdagavond 11 juni na het dancefestival Ground Zero weggebruikers niet alleen op alcohol maar ook op drugsgebruik gecontroleerd. Een deskundige van Drugs Expertise Nederland hielp om een indicatie te geven van drugsgebruik. De politie en het Openbaar Ministerie vinden drugsgebruik in het verkeer onacceptabel en doen er alles om dit te bestrijden. In totaal was bij negen bestuurders het vermoeden van drugsgebruik. Van hen is bloed afgenomen. Daarnaast bleken 18 bestuurders teveel gedronken te hebben.


Een deskundige van Drugs Expertise Nederland hielp bij de controle. Als de deskundige het vermoeden heeft dat de bestuurder onder invloed van drugs is geeft hij dit door aan de controlerende agent. Een GGD-arts was bij de controle aanwezig om ter plekke bloed af te nemen van deze negen bestuurders. Ook kregen zij een rijverbod van 12 uur. Nadere analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut moet uitwijzen hoeveel drugs men had gebruikt.


Alcohol

In totaal is bij 3818 bestuurders een blaastest afgenomen. De bestuurders die teveel gedronken bleken te hebben zijn aangehouden en ter plekke aan een ademanalyse onderworpen. Tegen 18 bestuurders, waaronder vier beginnend bestuurders, maakt de politie proces-verbaal op wegens rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder die het meest had gedronken blies 1,7 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook drie anderen zijn voorlopig hun rijbewijs kwijt. De overige bestuurders kregen een tijdelijk rijverbod.


Levensgevaarlijk


Naar schatting vallen er jaarlijks ongeveer 80 verkeersdoden, vooral jongeren, als gevolg van rijden onder invloed van drugs. Het risico op een ongeval is bij softdrugs drie groter dan dat een weggebruiker geen drugs had gebruikt. Bij cocaïne is dat vier keer en bij een combinatie van drugs zelfs tien keer.


Gevolgen

Bestuurders die onder invloed van drugs rijden riskeren een geldboete van enkele honderden euro's, een rijontzegging van enkele maanden, een verplichte cursus en bij recidive zelfs gevangenisstraf. Dit geldt niet alleen voor automobilisten en motorrijders maar ook voor snor- en bromfietsers. Bij eventuele schade keert de verzekeraar meestal niets uit als er sprake is van drugsgebruik.


EINDE BERICHT

-----------------------

(





(

---- --