KRO

Paus in 2004: celibaat niet heilig, KRO Brandpunt (zo 12 juni)

Uitzenddatum: 12/06/2011

Paus Benedictus XVI heeft in 2004, vlak voordat hij paus werd, tegen Nederlandse bisschoppen gezegd niet uit te sluiten dat het verplichte celibaat voor priesters ooit zal worden afgeschaft. Hij was toen nog als kardinaal Ratzinger prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en een zeer machtig man in het Vaticaan. Dat verklaart oud-bisschop van Breda Muskens vanavond in KRO Brandpunt (zondag 12 juni, 22.15 uur, Nederland 2). "We waren stomverbaasd", zegt Muskens. Uit zijn opmerkingen maakt Muskens op dat Benedictus `in staat zou zijn het celibaat ter discussie te stellen'. Het gesprek met Muskens is nu al vast te zien op de website: www.kro.nl/brandpunt

In KRO Brandpunt refereert Muskens aan de ontmoeting die de Nederlands bisschoppen in 2004 met de huidige paus hadden in het kader van het vijfjaarlijkse Ad Limina bezoek. Op verzoek van Muskens vroeg kardinaal Simonis aan kardinaal Ratzinger of er een moment zou komen dat de Kerk serieus zou gaan praten over het gehuwde priesterschap. "De eerste tien jaar zie ik het nog niet gebeuren", antwoordde de huidige paus. De Nederlandse bisschoppen wisten niet wat ze hoorden, zegt Muskens. `We hadden gedacht dat hij er principieel tegen zou zijn. Dit betekent dat hij in staat zou zijn het celibaat ter discussie te stellen".

De oud-bisschop van Breda is een hartstochtelijk pleitbezorger van de afschaffing van het celibaat. Door het priestertekort in de Westerse wereld is handhaving van het celibaat onhoudbaar. Hij wijst erop dat in andere delen van de wereld het gehuwd priesterschap wel mogelijk is. "Wij moeten zorgen dat er priesters zijn om voor te gaan in de eucharistie. Zonder eucharistie geen katholieke kerk". Hij roept op tot een nieuw Vaticaans concilie over deze kwestie. "Al die bisschoppen moeten hoognodig weer eens bij elkaar komen om daar samen over te praten in een concilie. Je kunt die toestand niet zo laten voortduren".

In KRO Brandpunt laat Muskens zich ook over andere kwesties ondogmatisch uit. Zo gelooft hij niet meer in het klassieke scheppingsverhaal. Op de vraag of God de Aarde heeft geschapen, antwoordt hij ondubbelzinnig: "Nee". Hij zegt nog wel te geloven in de `aanwezigheid van God' bij het ontstaan van het leven.

De laatste jaren verdiept Muskens, die nu als broeder Martinus door het leven gaat, zich dagelijks in Darwinisme, Big Bang en Intelligent Design. Wetenschappelijke theorieën die hij zegt te willen toetsen aan zijn geloof nu hij zich in de herfst van zijn leven bevindt.

KRO Brandpunt, zondag 12 juni, 22.15 uur, Nederland 2