Ingezonden persbericht


VWS stopt financiering STIVORO

Den Haag, 12 juni - De overheid stopt de financiering van STIVORO voor tabaksontmoediging vanaf 2013. Daarnaast wordt 65% op tabaksontmoediging algemeen, zoals preventie jeugdroken, bescherming tegen meeroken en stoppen met roken in de zorg bezuinigd. Deze maatregelen komen bovenop het besluit om stoppen-met-rokenprogramma's per 2012 uit het pakket te halen. In de recent verschenen gezondheidsnota geeft de minister van volksgezondheid aan dat roken een speerpunt is, maar feit is dat er geheel geen invulling aan wordt gegeven. Geschat wordt dat dit 144.000 levens kan kosten.

Na het uitbrengen van de gezondheidsnota ontving STIVORO een brief van VWS over de financiële gevolgen voor de instellingssubsidie en tabaksontmoediging. Daarin werd medegedeeld dat de subsidie voor STIVORO in 2012 met 5%, in 2013 met 25% en in 2014 met 50% zal worden gekort. De consequenties voor de projectsubsidies voor tabaksontmoediging werden daarin niet vermeld. In een toelichtend gesprek met het ministerie van VWS, bleek dat VWS alle subsidies voor tabaksontmoediging die nu voor STIVORO beschikbaar zijn per 2013 stop zal zetten. De subsidie voor evidence based projecten voor tabaksontmoediging brengt VWS per 2013 onder bij het Trimbos Instituut. Het is de bedoeling dat deze evidence based programma's onderdeel worden van programma's voor "middelengebruik" die nog nader gedefinieerd moeten worden.

91% minder voor tabaksontmoediging in 11 jaar
STIVORO ontvangt in 2011 2,7 miljoen euro aan VWS subsidie voor het invullen van het tabaksontmoedigingsbeleid. Dit is bestemd voor publieksvoorlichting, monitoring, projecten in de gezondheidszorg en het in stand houden van expertise op de peilers preventie van jeugdroken, voorkomen van meeroken en ondersteuning bij stoppen met roken. Daarnaast stopt VWS vanaf 2012 de financiering van voorlichtingscampagnes. Op die campagnes was de afgelopen jaren al bezuinigd. STIVORO ontvangt hiervoor in 2011 nog 1,3 miljoen euro. Totaal bezuinigt de overheid in 2014 ten opzichte van 2011 maar liefst 65% op tabaksontmoediging, nog los van de bezuiniging op de vergoeding van stoppen met roken programma's. Als we de bezuinigingen ten opzichte van eerdere jaren beschouwen, is de korting nog dramatischer. In 2003 investeerde de overheid nog 14,7 miljoen euro voor tabaksontmoediging. Daar blijft in 2014 nog maar 9% van over. STIVORO concludeert dat het "speerpunt roken" in de gezondheidsnota geen enkele betekenis heeft.

Disproportioneel
Natuurlijk realiseert STIVORO zich dat in deze tijd heel veel bezuinigd moet worden. Daaraan wil STIVORO ook een bijdrage leveren. STIVORO werkt al jaren samen met het Trimbos Instituut in bijvoorbeeld schoolprogramma's en campagnes. Beide organisaties willen investeren om nog intensiever samen te werken. Maar wat er nu gebeurt, is disproportioneel en breekt niet alleen effectieve programma's af, maar ook nog eens de kennisinfrastructuur waarbinnen die programma's ontwikkeld worden. Deze bezuinigingen leiden juist tot extra kosten in de zorg, houden de kosten van de gezondheidszorg hoog doordat het chronische ziekten niet aanpakt en kosten het bedrijfsleven miljarden door verlies aan arbeidsproductiviteit. Pennywise and poundfoolish en vooral kapitaalvernietiging, van wat in 36 jaar tijd samen met gezondheidsfondsen is opgebouwd.

------------------------
Noot voor de redactie,