KNHS

Goud voor Tom Engbers en Nederlands tweespanteam in Saumur 12 juni 2011

SAUMUR (KNHS) De Nederlandse tweespanrijders hebben een gouden visitekaartje afgegeven in Saumur. Het team bestaande uit Tom Engbers (Vasse), Gerard Leijten (Eersel) en Harrie Verstappen (Eersel) won onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) team goud. Tom Engbers reed een uitmuntende wedstrijd en sleepte individueel goud in de wacht. Gerard Leijten won zilver, het brons ging naar individueel deelnemer Riny Rutjens (Weert).

Het Nederlandse team bleef in alle wedstrijdonderdelen de concurrentie ver voor en gaf met het Wereldkampioenschap eind augustus in het Franse Conty een mooi visitekaartje af.
Tom Engbers legde de basis voor zijn overwinning in de dressuur, die hij op zijn naam schreef. In de marathon eindigde de 23-jarige menner op de vijfde plaats en behield de leiding in het tussenklassement. In de afsluitende vaardigheidsproef liet Engbers slechts tijdfouten noteren waardoor hij als winnaar werd gekroond: Het was ontzettend moeilijk om de tijd in de vaardigheid te halen, vertelt een dolgelukkige Engbers. Ik liep halverwege het parcours iets achter en heb toen gas gegeven. Ik ben super tevreden dat ik geen balletjes heb gereden en mijn paarden hebben het geweldig gedaan.

Gerard Leijten begon met een licht tegenvallende prestatie in de dressuur, maar reed een ijzersterke marathon die hij met de derde plaats afsloot. Door als enige tweespanrijder foutloos binnen de toegestane tijd de vaardigheid te rijden, steeg Leijten verdiend naar de tweede plaats in het eindklassement.
Regerend wereldkampioen Harrie Verstappen zette een prima dressuurproef neer en liet in de marathon de concurrentie achter zich. Verstappen bezette de tweede plaats in het tussenklassement, maar zakte door twee afgeworpen balletjes en te veel tijdfouten naar de achtste plaats in de eindstand.
Oud-wereldkampioen Riny Rutjens dankt zijn derde plaats aan een ijzersterk gereden marathon en een goed gereden vaardigheidsproef, waarin ook hij slechts een aantal tijdfouten opliep. Op twee buitenlandse deelnemers na was de top acht in Saumur geheel oranje gekleurd. Nederlands kampioen Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) werd vierde, Jacob Jan Kramer (Vries) eindigde op de zesde plaats. Sanny Dijkhuis (Putten) sloot haar eerste internationale optreden af met de 20ste plaats.

Bondscoach Harry de Ruyter was dik tevreden over de prestaties van de tweespanrijders in Saumur, die geldt als observatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap: Ik ben heel blij en ook ontzettend trots op de menners. Alle rijders hebben zich enorm ingezet en er heerste een goede teamgeest. De menners hebben een goede mentaliteit en gaan er helemaal voor. We zijn op de goede weg richting Conty, maar we zijn er nog niet. Een aantal menners moet nog brutaler rijden in de vaardigheid. Dit is het belangrijkste onderdeel, dat zien we iedere keer weer. In dit onderdeel worden de medailles verdeeld.

Chardon tweede in vierspanwedstrijd
Naast de landenwedstrijd voor tweespannen streden de vierspanrijders in Saumur om de overwinning van de internationale wedstrijd. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) won de marathon en de vaardigheid voor zijn grote rivaal Boyd Exell uit Australië. Door grote juryverschillen in de dressuur kon de viervoudig wereldkampioen zijn achterstand echter niet meer goedmaken en moest hij genoegen nemen met de tweede plaats in het totaalklassement. Theo Timmerman (Putten) kiepte om in de marathon en eindigde in Saumur op de negende plaats.
IJsbrands 17-jarige zoon Bram Chardon was in alle onderdelen van de internationale ponyvierspanwedstrijd in Saumur onverslaanbaar en bleef zijn concurrenten ver voor.
Frans Hellegers (Straelen, D.) was als enige Nederlandse enkelspanrijder naar Saumur afgereisd en behaalde er mede dankzij zijn tweede plaats in de marathon de derde plaats in het totaalklassement.

Individuele uitslag CAIO Saumur (FRA) 9-12 juni 2011:
1. Tom Engbers (Vasse) 134,27

2. Gerard Leijten (Eersel) 140,08

3. Riny Rutjens (Weert) 147,53

4. Raymond Letteboer (Oud-Ootmarsum) 149,65
5. Stephane Chouzenoux (FRA) 150,60

6. Jacob Jan Kramer (Vries) 151,97

7. Frederico de Beck (POR) 155,58

8. Harrie Verstappen (Eersel) 158,04
20. Sanny Dijkhuis (Putten) 183,00

Team uitslag CAIO Saumur (FRA) 9-12 juni 2011:

1. Nederland 268,44

2. Frankrijk 329,40

3. België 345,88

Complete uitslagen: www.hoefnet.nl

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS