KNHS

Antoinette te Riele weet voorsprong vast te houden 12 juni 2011

DE STEEG (KNHS) - In het Nederlands Kampioenschap Dressuur Junioren wist Antoinette te Riele (Weert) met Fleurie (v. Florestan) haar voorsprong in het NK te behouden, al moest ze in de tweede wedstrijd iets toegeven op Stephanie Kooijman (Rotterdam) met President's Winston (v. OO Seven), die de tweede wedstrijd in dit kampioenschap winnend af wist te sluiten. Derde werd Dana van Lierop (Helmond) met DJ Tiësto, die opklom naar de vierde plek in het Nederlands Kampioenschap, net achter Anne Meulendijks (Heeze) met MDH Ohio (v. Indoctro), die in deze tweede wedstrijd meetellend voor het klassement op de vierde plaats beslag legde.

Over de kopgroep in deze tweede wedstrijd was de jury vrij eensgezind in haar oordeel. De overige elf deelnemers kregen een behoorlijk wisselende beoordeling. Voorzitter Adriaan Hamoen was van mening dat hij Antoinette te Riele op de eerste plaats moest zetten in plaats van de uiteindelijke winnaar Stephanie Kooijman. "Ik vond dat Antoinette een verschrikkelijk mooie proef reed, die ook technisch helemaal klopte. Ieder onderdeel werd goed uitgevoerd, waarbij het paard constant een zeer mooie aanleuning toonde. Daarnaast was Fleurie loepzuiver in alle drie zijn gangen. Te Riele reed een gedurfde, maar uiterst goede proef, waarin de mooi groot opgesprongen wissels opvielen", aldus Hamoen.
De proef van Stephanie Kooijman was in de ogen van Hamoen weinig voor die van Te Riele onder (0,25%). "President's Winston is een zeer imponerend paard, met een sterke draf en met een goed doorgesprongen galop. In de stap zou dit paard iets losser in zijn lijft mogen zijn. De amazone reed echt met het mes tussen de tanden, waardoor de uitgestrekte galop ook een echte uitgestrekte galop is. Kenmerkend daarvoor is de ruimte en de kracht, die extra geaccentueerd werd tijdens het wegrijden. De appuyementen in draf en galop zouden een fractie mooier ingebogen uitgevoerd mogen worden. Het in draf de hals laten strekken werd weer zeer goed uitgevoerd met veel lossigheid en buiging", aldus de meming van Hamoen.
De in de wedstrijd als derde eindigende Dana van Lierop met DJ Tiësto reed volgens de voorzitter van de jury ook met het bekende mes tussen de tanden. "Dana durft weg en terug te rijden en weet steeds het meest optimale uit haar paard te halen wat er in zit. Volgens mij zou het paard nog een fractie meer op het achterbeen mogen komen, maar zoals zij haar paard rijdt toont de amazone aan over veel rijtechnische kwaliteiten te beschikken", aldus Hamoen.
Anne Meulendijks werd door Hamoen als zesde geplaatst, terwijl zij als vierde in deze wedstrijd eindigde. "Ik had haar inderdaad iets lager geplaatst. Ohio is een groot paard, dat iets geslotener voorgesteld zou mogen worden, waardoor ook de overgangen meer gesloten gereden kunnen worden", aldus Hamoen.
Op pinkstermaandag wordt de derde en laatste wedstrijd (de Kür) in dit kampioenschap verreden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Tussenstand NK dressuur Junioren:


1) Antoinette te Riele (Weert) - Fleuri (v. Florestan) - 146.576
2) Stephanie Kooijman (Rotterdam) - President's Winston (OO Seven x Cocktail) - 143.427

3) Anne Meulendijks (Heeze) - MDH Ohio (Indoctro x Akteur) - 141.893

Uitslag NK dressuur Junioren, 2e onderdeel:


1) Stephanie Kooijman - President's Winston - 73.210%
2) Antoinette te Riele - Fleurie - 72.684%

3) Dana van Lierop (Helmond) - DJ Tiësto (v. Rohdiamant) - 70.210%