KNHS

Febe van Zwambagt wint finale KNHS Imperial Riding Cup 2011 12 juni 2011

DE STEEG (KNHS) - Met een fenomenale Kür op muziek stuurde de 13-jarige Febe vam Zwambagt (Bergharen) haar zevenjarige, pikzwarte pony Prince Z naar de overwinning in de finale van de KNHS Imperial Riding Cup 2011. "Mijn eerste wedstrijd reed in deze competitie in Emmeloord en die won ik met een score van 75%, terwijl ik op voorhand dik tevreden was geweest met een waardering van 60%, en nu weer winnen! Helemaal te gek", aldus de dolgelukkige Febe van Zwambagt.

Jurylid Wim Ernes was lovend over de kwaliteit van het deelnemersveld en de opzet van deze competitie. "Deze Imperial Riding Cup geeft jonge ruiters de kans om op een groot podium de ervaring op te doen die ze nodig hebben om in de toekomst uit te kunnen groeien tot onze nieuwe toppers". In de ogen van Ernes is Prince Z een hele mooie pony. "Met de glitters erop zoals vandaag is de pony ook nog een leuk gepimpt", vervolgde Ernes, die zich geïmponeerd toonde door het continue aanwezige mooie opwaartse beeld en de correcte aanleuning die constant bewaard bleef gedurende de gehele proef. "Daarnaast beschikt Prince Z over een goede stap, een beste draf en een zeer puike galop, die in de verruimingen misschien iets meer elasticiteit zou mogen tonen, maar dan heb ik het over iets goeds dat een fractie beter kan. Daarnaast beschikt de amazone over een hele fijne hand, die steeds naar voren toe rijdend de oplossingen zoekt".

"Sanne Gilbers (Varsseveld), die in de wedstrijd en in de finale als tweede eindigde, heeft in Daylight een zeer goede pony ter beschikking. De amazone weet gedurende de gehele proef een heel mooi open beeld te bewaren met een dito aanleuning. De eenvoudige wissels werden zeer goed uitgevoerd. Feitelijk was het een goede constante proef", aldus Ernes.

"Sanne Vos (Wijk en Aalburg)heeft in TC Champ of Class DVB een meer dan goede pony, waarmee de amazone een heel goed beeld weet neer te zetten, alleen was het jammer dat dit beeld verstoord werd door majeure fouten", aldus Ernes. Vos eindigde in de finale als derde, net voor Lotte Meulendijks (Heeze) met Boticelli, die in de Kür als derde eindigde. "Deze pony mist de expressiviteit van de andere drie, maar liet een zeer constante verrichting zien met een goed opgebouwde symmetrische proef en een goed voorwaarts rijdende amazone".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Uitslag Finale KNHS Imperial Riding Cup (Z2 pony's):


1) Febe van Zwambagt (Bergharen) - Prince Z - 148.115
2) Sanne Gilbers (Varsseveld) - Daylight - 145.121
3) Sanne Vos W (Wijk en Aalburg) - TC Champ of Class DVB - 142.990

De KNHS-Imperial Riding Cup 2010/2011 is een dressuurcompetitie voor ponys op Z2-niveau, die bestaat uit een reeks van kwalificatiewedstrijden. De beste 12 (gekwalificeerde) combinaties plaatsen zich voor de finale. Startgerechtigd in deze competitie zijn ruiters en amazones die in 2011 niet ouder worden dan 16 jaar. Om deel te mogen nemen aan de KNHS-Imperial Riding Cup dient de combinatie twee keer een percentage van 63% behaald te hebben in een nationale individuele en/of landenproef binnen negen maanden voorafgaand aan de definitieve inschrijving van het competitiewedstrijd. De KNHS-Imperial Riding Cup heeft als belangrijkste doel de ontwikkeling van de Nederlandse ponycombinaties klasse Z2-dressuur te bevorderen, dient als belangrijk selectiecriterium voor de kadervorming en opbouw richting de Europese kampioenschappen.