Universiteit Leiden

Mr.dr. Gerrard Boot benoemd tot hoogleraar Arbeidsrecht

Mr.dr. Gerrard Boot is per 1 mei bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid benoemd tot hoogleraar Arbeidsrecht. Het betreft een deeltijdaanstelling; Boot blijft daarnaast aan de recht Rechtbank Amsterdam verbonden als vice-president en kantonrechter. Â

Sociale rechtshulp

Boot (1961) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn opleiding ging hij als ontslagambtenaar aan de slag bij het Arbeidsbureau in Amersfoort. Vervolgens ging hij in dezelfde plaats en in Utrecht werken bij het Bureau voor Rechtshulp. Na drie jaar stapte hij over naar Advokatenkollectief Oost in Amsterdam, waar hij vier jaar zou blijven.

Promotie

In 1994 trad Boot toe tot advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Van 2000 tot 2004 was hij voorzitter van de maatschap. Tegelijkertijd werkte Boot aan zijn promotie-onderzoek, dat hij afrondde in 2005: hij promoveerde op Arbeidsrechtelijke bescherming.

De volgende stap in Boots loopbaan was die naar de Rechtbank Amsterdam, waar hij vice-president en kantonrechter werd. Als aandachtsgebieden heeft hij het Europees recht, en de strategie van de rechtbank.

Nevenfuncties

Boot bekleedde veel nevenfuncties op en buiten zijn vakgebied. Momenteel is hij plaatsvervangend lid van de Beroepscommissie van het pensioenfonds Zorg en Welzijn (voorheen PGGM). Voorts is hij annotator USZ/samensteller SDU Wettenpocket Arbeidsrecht, bestuurslid van de Stichting Rechters voor Rechters en docent in diverse postacademische cursussen.
Buiten zijn vakgebied is Boot voorzitter van de Raad van Toezicht van discussieplatform De Rode Hoed in Amsterdam en bestuurslid van Greenpeace Tsjechië.

Boot heeft over onder meer gepubliceerd over de arbeidsovereenkomst, ontslag en sociale zekerheid.

(14 juni 2011/Corine Hendriks)