Congres-en Studiecentrum VNG

Actualiteitencolleges Verjaring en grondzaken


16 juni - Rotterdam, 21 juni - Eindhoven, 28 juni - Zwolle


* Introductie

* Programma

* Inschrijven

* Spreker

Actualiteitencolleges Verjaring en grondzaken
Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met situaties waarin burgers zich beroepen op eigendomsverkrijging of het ontstaan van een erfdienstbaarheid door verjaring. In de jurisprudentie van de afgelopen twee jaar lijkt de rechter echter strengere eisen te stellen aan het begrip "bezitsdaden". Dit heeft tot gevolg dat er minder snel dan voorheen wordt aangenomen dat sprake is van bevrijdende verjaring. Vanaf 1 januari 2012 is het mogelijk dat niet-voortdurende en onzichtbare erfdienstbaarheden zoals het recht van overpad ontstaan door verjaring. Gemeenten die een dergelijke situatie bij de hand hebben, moeten dus tijdig actie ondernemen.

Uit het aantal vragen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt gesteld over verjaring en grondzaken blijkt dat dit onderwerp de gemoederen blijft bezighouden.
Reden genoeg voor de VNG om actualiteitencolleges Verjaring en grondzaken te organiseren voor gemeentejuristen, juridisch (beleids)medewerkers en medewerkers grondzaken.

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn bestemd voor gemeentejuristen, juridisch (beleids-)medewerkers, medewerkers grondzaken en overige geïnteresseerden.

Onderwerpen
Prof. mr. H.D. (Hendrik) Ploeger, verbonden aan de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, neemt u mee langs onderwerpen als:
* bezit


* bewijs van bezit in het bijzonder toegepast op groenstroken en erfdienstbaarheden


* de bevrijdende verjaring van de niet-voortdurende en onzichtbare erfdienstbaarheden vanaf 1 januari 2012


* stuiting van de verjaring.

Hij gaat onder meer in op de volgende vragen:

* Is het plaatsen van een schutting op gemeentegrond voldoende om te spreken van inbezitneming?


* Wanneer is er sprake van bezit van een erfdienstbaarheid?


* Waarom kan het in verband met verjaring relevant zijn om te weten wat het verschil is tussen de kadastrale kaart en de openbare registers?


* Met welk bewijs voor verjaring moet de gemeente genoegen nemen?


* Wat is de juiste handelwijze als een burger zich op verjaring beroept?

Tijdschema

13.30 - 14.00 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 - 15.30 uur Actualiteitencollege door Hendrik Ploeger
15.30 - 16.00 uur Pauze met koffie en thee
16.00 - 17.00 uur Vervolg actualiteitencollege
17.00 uur Afsluiting met een drankje

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via deze inschrijflink

Datum en locatie

Donderdag 16 juni 2011 Weena Point in Rotterdam Dinsdag 21 juni 2011 Gele Kegels in Eindhoven Dinsdag 28 juni 2011 Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle

Doelgroep

De bijeenkomsten zijn bestemd voor gemeentejuristen, juridisch (beleids-)medewerkers, medewerkers grondzaken en overige geïnteresseerden.

Informatie voor deelnemers aan eerdere VNG bijeenkomsten Verjaring en grondzaken
De actualiteitencolleges in juni 2011 zijn géén herhaling van de actualiteitencolleges van 2008/2009. Ook als u toen deze colleges hebt bezocht, kunnen wij het bijwonen van de komende bijeenkomsten van harte aanbevelen.

* U wordt op de hoogte gebracht van de laatste jurisprudentie. Juist vanaf 2009 is nieuwe jurisprudentie verschenen waarin een verschuiving is waar te nemen in de waardering van bezitsdaden waardoor er minder snel sprake zal zijn van verjaring;


* U wordt geïnformeerd over het ontstaan van erfdienstbaarheden door verjaring;


* U krijgt uitleg over de verkrijging van niet-voortdurende en onzichtbare erfdienstbaarheden, voor het eerst op 1 januari 2012 mogelijk door verjaring;


* U krijgt uitleg over bewijs, stuiting en de gevolgen van verjaring.

Kosten

Deelname aan de cursus bedraagt EUR 229,- (ex. 19% BTW) per persoon.

Voorwaarden inschrijving

U kunt zich inschrijven via de congreskalender op de website van het Congres- en Studiecentrum VNG, www.cs-vng.nl. Ongeveer een week voor de betreffende bijeenkomst ontvangt u een bevestiging met uw toegangsbewijs, een routebeschrijving en een programma per post. Registratie in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens is aangemeld bij het CBP op 24 juli 2002, onder meldingsnummer m-1026707.

Annuleren of wijzigen

Wilt u uw aanmelding wijzigen of annuleren dan kunt u dat doen door opnieuw in te loggen. Tot uiterlijk 30 dagen voor de bijeenkomst kunt u kosteloos annuleren, daarna bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Bij annulering kan uw plaats wel worden ingenomen door een vervanger. Dit kunt u per e-mail aangeven aan cs@vng.nl.

Inlichtingen

Congres- en Studiecentrum VNG
Annemieke Poort
t. 070 - 3738063
e. annemieke.poort@vng.nl

Prof. mr. H.D. (Hendrik) Ploeger is universitair docent en onderzoeker bij de TU Delft en tevens bijzonder hoogleraar op de leerstoel Privaatrechtelijke aspecten van onroerend goed aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In 1997 promoveerde hij op zijn proefschrift "Horizontale splitsing van eigendom". Tot 2001 was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Leiden en werkte hij als jurist in het notariaat.

Aan de TU Delft en de VU Amsterdam verricht hij onderzoek en verzorgt hij onderwijs op het gebied van de juridische aspecten van grondgebruik en grondboekhouding (kadaster en openbare registers).