Waterschap Dommel

onderhoud waterpartijen Nuenen

Inloopbijeenkomsten grootschalig onderhoud waterpartijen Nuenen

Publicatiedatum : 26 mei 2011

Waterschap De Dommel en de gemeente Nuenen starten in september 2011 met grootschalig onderhoud aan verschillende waterpartijen in Nuenen.

Op 16 en 22 juni zijn er twee inloopavonden in basisschool De Wentelwiek, Jacobushoek 5 te Nuenen. Inwoners zijn van harte welkom en kunnen tussen 19.00 uur en 21.30 uur op een willekeurig tijdstip binnenlopen en zich laten informeren over de werkzaamheden.

Locaties

Er zal onderhoud worden verricht aan de waterpartijen die grenzen aan:
* Panakkers

* Park (de parkvijver)

* Hugo van Berckellaan - Jhr. M. van Gerwenlaan
* Lobroec (het verbrede gedeelte)

* Peellandstraat, Witte Put en Revelingse Erven
* Het Puyven en De Vroente

* Molvense Erven en Meierijlaan

* Keizershof

Slib verwijderen en blauwalg voorkomen

In de waterpartijen is in de loop der jaren het nodige slib afgezet. Dit slib zorgt er voor dat het water minder goed door kan stromen. Ook is het slib heel voedselrijk waardoor bij hoge watertemperaturen in de zomer in sommige waterpartijen zelfs blauwalg kan ontstaan. Door het slib te verwijderen wordt de voedingsbodem voor blauwalg weggenomen. In sommige waterpartijen wordt in het midden de bodem een stukje dieper uitgegraven. Daardoor warmt het water minder snel op. Dit is een extra maatregel om blauwalg te voorkomen.

Natuurvriendelijke oever

Op een groot aantal plaatsen verkeert de beschoeiing in een slechte toestand. Deze zal worden verwijderd of vervangen. Waar de beschoeiing verwijderd wordt, zal een natuurvriendelijke oever worden aangebracht. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar openbaar gebied grenst aan de waterpartijen.

Nieuwe beschoeiing bij particuliere tuinen

Waar particuliere tuinen grenzen aan de waterpartijen wil het waterschap een nieuwe beschoeiing plaatsen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Tijdens de inloopavonden kunnen de eigenaren laten weten hoe zij hier over denken.

Overname onderhoud door Waterschap De Dommel

Na het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden neemt het waterschap het onderhoud over van de gemeente. Waterschap De Dommel neemt vanuit de beheerstaken het onderhoud over van alle watergangen en vijvers die belangrijk zijn voor de totale waterbeheersing in het stroomgebied van de Dommel. Op deze manier kan het waterschap beter sturing geven aan het totale watersysteem en beter werken aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater.