Rijksvoorlichtingsdienst

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij voorstelling Nie Swart Nie Wit Nie

RVD, 26 mei 2011, nr. 130

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woont 16 juni in Culemborg de première bij van de theatervoorstelling Nie Swart Nie Wit Nie. Het is een initiatief van 21 VWO-leerlingen van openbare scholengemeenschap Lek en Linge om een theaterproductie op te zetten over het leven van jongeren in de Kaapse township Manenberg.

De voorstelling is de afsluiting van een bijna twee jaar durend schoolproject over de leefsituatie in Zuid-Afrika. In oktober 2010 hebben de leerlingen acht dagen doorgebracht in het township Manenberg om ervaringen uit te wisselen met Zuid-Afrikaanse jongeren en om te repeteren voor de theaterproductie Nie Wit Nie Swart Nie, waarin ook drie Zuid-Afrikaanse jongeren mee doen.

In de theatervoorstelling ontmoeten de werelden van Nederlandse jongeren en jongeren in Zuid-Afrika elkaar. Enerzijds lijken ze niks met elkaar te maken te hebben, anderzijds zingen ze dezelfde liedjes van de radio mee. Allemaal zijn ze op zoek naar geluk. Bij die zoektocht is vrijheid een belangrijk thema.

Culemborg heeft een speciale band met Kaapstad. Ooit stichtte Culemborger Jan van Riebeeck de Kaapkolonie in het meest zuidelijke puntje van Afrika. De gemeente Culemborg en de Stichting Culemborg en Ontwikkelingssamenwerking (SCOS) geven financiële middelen en projectsteun aan de Stichting Proudly Manenberg, die ijvert om de leefbaarheid in deze township te verbeteren.