Gemeente Zoetermeer

16 juni voorlichtingsochtend `Signaleren ouderenmishandeling'

Op 16 juni is er een voorlichtingsochtend over het signaleren van ouderenmishandeling. Ouderen, vrijwilligers en iedereen die met ouderen werkt, zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur in de recreatieruimte van wooncomplex Albrandswaard, Albrandswaard 1 in Zoetermeer.

Jaarlijks worden zo'n 200.000 ouderen mishandeld. Meestal vindt de mishandeling plaats achter de voordeur en is onzichtbaar. Het wordt vaak gepleegd door mensen die heel nabij zijn, zoals partners, (klein)kinderen, buren, kennissen of hulpverleners.

Ouderen worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen, worden geslagen, krijgen te weinig te eten of te drinken, of worden financieel uitgebuit. De ernst van de mishandeling kan variëren van matig tot zeer extreem. Huiselijk Geweld Regio Haaglanden, Palet Welzijn en de gemeente Zoetermeer zetten zich in om ouderenmishandeling verder uit de taboesfeer te halen. Samen willen ze zorgen dat ouderen en iedereen die bij ouderen betrokken zijn, signalen eerder herkennen, bespreekbaar maken en/of hulp inroepen. Alle signalen die mogelijk wijzen op ouderenmishandeling, komen tijdens de voorlichtingsochtend aan de orde.

Programma
Andriesina Blom, casemanager Steunpunt Huiselijk Geweld Regio Haaglanden, houdt een inleiding over ouderenmishandeling. Een aantal voorbeelden komt aan de orde die een realistisch beeld geven van ouderenmishandeling in de thuissituatie. Daarna volgen zaken als: hoe signaleert u ouderenmishandeling, wat kunt u doen als u mishandeling vermoedt en waar kunt u voor hulp terecht.
Er is gelegenheid voor discussie over in hoeverre het geoorloofd is om ons te bemoeien met de leefsituatie van anderen in de directe omgeving. Er bestaat een zekere schroom daartoe, terwijl men tegelijkertijd vindt dat er meer oog moet zijn voor de medemens en dat er soms te weinig wordt ingrepen door beroepskrachten.

Aanmelden
Aanmelden kan uiterlijk tot 6 juni bij Yvonne Pas, ouderenadviseur van Palet Welzijn, telefoon 079 - 321 2971 of via de e-mail y.pas@paletwelzijn.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andriesina Blom, casemanager Steunpunt Huiselijk Geweld Regio Haaglanden, telefoon 070 - 360 6475 of Yvonne Pas, ouderenadviseur Palet Welzijn, telefoon 079 - 321 2971.