Gemeente Kaag en Braassem

Raadpleegavonden ambtelijke bezuinigingsvoorstellen kerntakendiscussie gemeentevlag Kaag en Braassem

Op 16 en op 21 juni organiseert het college van de gemeente Kaag en Braassem raadpleegavonden. Tijdens deze bijeenkomsten staan de ambtelijke bezuinigingsvoorstellen in het licht van de gemeentelijke kerntakendiscussie centraal. Wat het doel is van de raadpleegavonden kunt u hieronder lezen, evenals de wijze waarop u zich kunt aanmelden. Aanmelden kan tot 10 juni.

Bezuinigingsopgave Kaag en Braassem
De gemeentelijke bezuinigingsopgave wordt vooralsnog geschat op een totaalbedrag van â¬1,5 miljoen. Het totaal van de voorliggende ambtelijke bezuinigingsvoorstellen leveren een hoger besparingsbedrag op. Het college en de gemeenteraad hebben ruimte om keuzes te maken.

Vanaf 9 augustus is bekend wat de keuze van het college is en hoe zij tot die keuze is gekomen. Vanaf dan neemt de gemeenteraad het initiatief in de discussie en gaat het inspraaktraject van start. De raad organiseert ook weer een informatieronde. De datum hiervan is nog niet bekend. Op deze avond bespreekt zij met de inwoners het advies van het college. De gemeenteraad kiest uiteindelijk in november definitief welke bezuinigingsvoorstellen worden doorgezet.

Opzet raadpleegavonden
De raadpleegavonden zijn geen discussieavonden, maar hebben als doel om te toetsen of de omschrijving en indeling van de ambtelijke voorstellen volledig is.

De centrale vragen zijn:

* Zijn de bezuinigingsvoorstellen âopgesteld door de ambtelijke organisatie- compleet?

* Is de omschrijving van het maatschappelijk effect (dus wat de ambtelijke organisatie denkt dat de consequentie is van het voorstel) volledig?

De raadpleegavond op 16 juni staat onder meer in het teken van de ambtelijke voorstellen van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, waaronder de subsidies voor monumenten en de subsidies op het terrein van recreatie en toerisme.

De raadpleegavond op 21 juni staat specifiek in het teken van de ambtelijke voorstellen van de afdeling Samenleving. Naast bovenstaande vragen is het college ook geïnteresseerd in het antwoord op de vraag:
* Wat vindt u van de huidige verdeling van het basis- en plustakenpakket in het visiedocument van Samenleving?

Wat staat er in de bezuinigingsvoorstellen?
Alle gemeentelijke taken zijn door de ambtelijke organisatie tegen het licht gehouden en dit heeft geleid tot een pakket met bezuinigingsvoorstellen.Â

Specifieke invulling bezuinigingsvoorstellen Samenleving De voorstellen van de afdeling Samenleving zijn wezenlijk anders dan die van de andere afdelingen. De afdeling heeft een visie opgesteld die in feite een uitwerking van de Maatschappelijke Ruimtelijke StructuurVisie (MRSV) is en al meer inhoudelijke âkleurâ bevat dan de voorstellen genoemd door de andere afdelingen. Wij willen u de visie van de afdeling Samenleving niet onthouden. Echter, willen wij benadrukken dat zowel het college als uiteindelijk de gemeenteraad af kan wijken van het huidige voorstel van de ambtelijke organisatie. Het college heeft bewust nog geen keuze gemaakt in het pakket aan maatregelen vanuit de afdeling Samenleving. De reden is dat het aantal keuzes omvangrijk en ook ingrijpend is. Het college wil graag de instellingen en gesubsidieerde organisaties raadplegen, voordat zij een keuze maakt.

Belangrijk om te weten in het voorstel van de afdeling Samenleving is dat iedere niet-wettelijke taak, ongeacht of deze taak in het voorstel in het basis- of pluspakket is gezet, een potentiële bezuiniging is. In het schema dat hoort bij het visiedocument is aangegeven of een taak een wettelijke of een niet-wettelijke taak is. De potentiële bezuiniging is gelijk aan het bedrag zoals de taak in de begroting 2011 is opgenomen. Het is aan het college en de raad om in de besluitvorming het spreekwoordelijke âschuifjeâ te zetten en te bepalen of een niet-wettelijke taak tot een besparing leidt of niet. Tot slot, op de wettelijke taken is soms een besparing mogelijk dit betreft onderuitputting op de huidige taakuitvoering.

Hoe meld ik mij aan en ontvang ik meer informatie? U kunt zich tot 10 juni aanmelden voor de raadpleegavonden via email: info@kaagenbraassem.nl of de button onderaan deze pagina. Het college is op zoek naar kwalitatieve inbreng en wil zoveel mogelijk instellingen aan het woord laten. Dit betekent dat per organisatie maximaal 2 personen aanwezig kunnen zijn. Mocht blijken dat er nog een extra bijeenkomst nodig is, nemen we uiteraard contact met u op.

Bezuinigingsvoorstellen
De gemeente kiest ervoor om deze niet op papier te verspreiden om het papierverbruik te reduceren. In het bericht Uitkomsten ambtelijke overwegingen kerntakendiscussie op de homepage vindt u achtergrondinformatie en alle gemeentelijke bezuinigingsvoorstellen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de voorstellen op internet te lezen, kunt altijd contact opnemen met het telefonisch informatiecentrum van de gemeente en krijgt u het alsnog toegestuurd.

U hoeft deze oproep uiteraard niet te zien als een verplichting, maar mocht u aanwezig willen zijn bij een raadpleegavond, wees van harte welkom!

Aanmeldformulier kerntakendiscussie