Provincie Noord-Holland

Uniek ontwerp voor Koopmanspolder

09 juni 2011 -

Voor de Koopmanspolder (bij Andijk/Wervershoof) is een nieuw landschapsontwerp gemaakt. De polder wordt ingericht als natuurgebied met mogelijkheden voor recreatie.

Uniek aan dit bijzondere ontwerp is de combinatie met toekomstgericht waterbeheer. Op een informatieavond op 16 juni lichten provincie en betrokken partijen de plannen toe.
Koopmanspolder als artist impression

Het ontwerp voor de Koopmanspolder is een vorm van landschapskunst zoals die op meer plekken rond de Westfriese Omringdijk is gerealiseerd. Hiermee willen provincie en regio dit cultuurhistorisch landschap aantrekkelijker maken voor recreatie en toerisme. Bij het ontwerp, van kunstenaar Ben Raaijman, is gekozen voor een patroon in de vorm van een draaikolk, aangebracht in de vorm van dijkjes en ringsloten die naar het midden steeds dieper liggen (zie afbeelding) en daarmee de indruk wekken van een leeglopende polder. Bezoekers kunnen via een loopbrug het uitzichtpunt in het midden van de polder bereiken.

Waterinnovatie
Rijkswaterstaat Waterdienst en kennisinstituut Deltares gaan in de Koopmanspolder, in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier experimenteren met verschillende waterstanden. Door op kleine schaal ervaring op te doen met een nieuwe vorm van waterbeheer, kunnen we leren hoe we om kunnen gaan met waterveiligheid en schoon water in en om het IJsselmeer.

Natuurgebied
De combinatie van natte en droge gebieden maken de Koopmanspolder straks een uitstekend leefgebied voor diverse dieren en plantensoorten. De provincie Noord-Holland realiseert in de Koopmanspolder 14 hectare natuurgebied als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, de verbinding van natuurgebieden in Nederland.

Informatieavond
Op donderdag 16 juni organiseert de provincie in samenwerking met diverse betrokken partijen een informatieavond om het nieuwe ontwerp voor de inrichting van deze buitendijkse polder toe te lichten. De informatieavond vindt plaats op onderdag 16 juni van 18.00 tot 21.30 in Café De Kegelkeet, Dijkweg 392 te Andijk. Bewoners en betrokkenen uit het gebied kunnen dan vragen stellen over het ontwerp aan medewerkers van de provincie, gemeente, Rijkswaterstaat, het hoogheemraadschap, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer. Het plan wordt toegelicht in twee presentaties in de zaal en tijdens een korte excursie in de Koopmanspolder.

Programma
18:00 start inloop
18:30 presentatie ontwerp
19:15 terreinbezoek (optioneel)
20:15 presentatie ontwerp (herhaling) 21:30 einde bijeenkomst

Planning en procedure
Voor de plannen in de Koopmanspolder is een wijziging van het bestemmingsplan van de gemeente Medemblik noodzakelijk. De informatieavond dient ter voorbereiding op deze (artikel 11) procedure. Het College van B&W van Medemblik heeft besloten om medewerking te verlenen aan het plan en zal de wijziging van het bestemmingsplan begin juli ter inzage leggen. Het inrichtingsplan voor de polder wordt in de komende maanden verder uitgewerkt tot een technisch ontwerp en bestek. Geplande start van de uitvoering is in het eerste kwartaal van 2012.

Het gebied
De Koopmanspolder ligt aan het IJsselmeer ten noordwesten van de kern van Andijk. De agrarische polder was bij de dijkversterking van de Westfriese Omringdijk in gebruik als gronddepot. De afgelopen jaren werd de polder begraasd door schapen. Met de ontwikkeling van de Koopmanspolder werken diverse overheden samen aan waterveiligheid voor de toekomst en het aantrekkelijker maken van dit gebied voor mens, dier en plant.

Gezamenlijk project
De ontwikkeling van deze polder is een samenwerkingsverband van Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat Waterdienst, Kennisinstituut Deltares, Gemeente Medemblik en Staatsbosbeheer. De uitvoering van het project is in handen van de Dienst Landelijk Gebied.

---