Gemeente Harlingen


jeugdgemeenteraad

Installatie Harlinger jeugdgemeenteraad

O 16 juni om 19.30 uur installeert burgemeester P.H.M. Scheffer van Harlingen in het stadhuis de leden van de jeugdgemeenteraad van die gemeente. Negen meisjes en tien jongens van 12 tot 18 jaar maken deel uit van deze geheel nieuwe raad.

De afgelopen maanden hebben de jeugdigen, leerlingen van de regionale scholengemeenschap Simon Vestdijk en de Maritieme Academie, vestiging Harlingen, zich aangemeld voor de jeugdgemeenteraad. Uit de aanmeldingen blijkt dat er veel motivatie is om mee te praten. Tijdens een informatiebijeenkomst bruiste het enthousiasme en werd meteen het besluit genomen om vaker bijeen te komen dan de voorbereidingwerkgroep had voorgesteld. Verschillende jongeren gaven toen al aan zelf initiatieven te zullen nemen.

De jeugdgemeenteraad gaat vanaf september praten over zeer uiteenlopende onderwerpen. Voor een deel worden de onderwerpen door de jongeren zelf aangedragen. Enkele leden hebben al gemeld dat zij een voorstel zullen doen. De andere onderwerpen sluiten aan op de actuele agenda van de gewone gemeenteraad. Zowel burgemeester en wethouders als alle fracties in de gemeenteraad van Harlingen hebben aangegeven serieus rekening te gaan houden met de standpunten van de jongeren.

Naast de bespreking van onderwerpen die in de gemeente spelen, zal de vorming van de jonge raadsleden aandacht krijgen. Plaatselijke bestuurders en ambtenaren gaan korte inleidingen houden om de jongeren te vertellen hoe het in het bestuur van een gemeente toegaat. Ook geven zij achtergrondinformatie over regelingen en voorschriften die bij de te behandelen onderwerpen van belang zijn. Bijzonder is dat enkele leden van de Tweede Kamer hebben toegezegd inleidingen en trainingen voor de leden van de Harlinger jeugdgemeenteraad te gaan geven. Deze vorm van een jeugdgemeenteraad - een combinatie van beraadslaging en training - heeft bij de landelijke politiek al aandacht gekregen.
---