Universiteit van Tilburg

Persbericht 10 juni 2011

Tilburg Social Innovation Lab pakt problemen regio Midden-Brabant op

Midden-Brabantse kennisinstellingen zetten expertise in voor samenleving

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg opent op donderdag 16 juni 2011 aan Tilburg University het Tilburg Social Innovation Lab (TiSIL). In TiSIL bundelen Midden-Brabantse kennisinstellingen hun krachten om een concrete bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de regio, door samen te werken met overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. Het eerste probleem waar TiSIL de schouders onder heeft gezet is de zorg aan chronisch zieken in Midden-Brabant.

Een van de werkwijzen van TiSIL is het organiseren van Blue Sky Sessies. In de eerste sessie hebben zestien experts uit wetenschap en praktijk inmiddels samen met twee 'wilde ganzen' (niet inhoudelijk experts) gestructureerd nagedacht over de vraag: 'Hoe kunnen we de zorg aan chronisch zieken (in de toekomst) vormgeven?' De resultaten daarvan worden gepresenteerd tijdens de lancering van TiSIL op 16 juni. Keynote speaker is Ab Klink, voormalig minister van VWS. Hij zal vanuit zijn visie en ervaring reflecteren op de uitkomsten van de eerste Blue Sky Sessie. Zie de website voor het volledige programma.

Vervolgstappen op de Blue Sky Sessies zijn het uitwerken, testen en toepassen van de voorgestelde oplossingen. De regio Midden-Brabant fungeert daarbij als Living Lab.

Het Tilburg Social Innovation Lab (TiSIL) is een initiatief van Tilburg University in samenwerking met de HBO-instellingen Fontys, Avans en NHTV. TiSIL staat voor creatieve kennisontwikkeling, voor onverwachte inbreng en voor durven experimenteren, met als doel bij te dragen aan de kwaliteit van de samenleving van vandaag en morgen.