Vanaf 17 juni: Kogelwerende huid, nieuwe levensvorm en wormenopera

Persbericht van Museum Naturalis

Kunstenaars en wetenschappers werken samen aan grensverleggende projecten

Op 16 juni opent de tentoonstelling Designers & Artists 4 Genomics in museum Naturalis, als onderdeel van het experiment LiveScience. Kogelwerende huid, een nieuwe levensvorm die biobrandstof maakt uit plastic, en wormen die een opera opvoeren. Drie prijswinnende kunstprojecten, die bij het publiek verwondering en vragen kunnen oproepen. De kunstenaars werken met levend materiaal. Daarvoor werken ze samen met genomics instituten die onderzoek doen naar de genen van mensen, dieren, planten en micro-organismen.

Schietproef op kogelwerende huid
Jalila Essaidi werkt samen met het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN) en het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij trachten kogelwerende huid te ontwikkelen. Dit doen zij door menselijke huid te voorzien van ijzersterke spinnenzijde, afkomstig van een transgene zijderups. De naam van het project is 2.6g 329m/s . Dit staat voor het gewicht en de snelheid van een .22 kaliber long rifle kogel. Hiermee zijn schietproeven op de met de spinnenzijde verweven huid uitgevoerd, waarvan de resultaten in de tentoonstelling te zien zijn. Het project stelt daarbij nadrukkelijk de vraag bij de maatschappelijke wenselijkheid van deze technologische innovatie. Essaidi: "Ik wil met het werk laten zien dat veiligheid in zijn meest brede zin een relatief begrip is, en daarmee ook de term kogelwerend."

Schimmel en gist die samen brandstof maken
Plastic is in onze wegwerpmaatschappij een groot probleem, maar kan met behulp van biologische processen een schone energiebron vormen. Maurizio Montalti en het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation maken in hun project System Synthetics een transparante bioreactor. Een schimmel breekt plastic af en een gist maakt daar biobrandstof van. Dit symbiotische proces van de beide levensvormen moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe (door de mens gemaakte) synthetische levensvorm. Montalti: "De zoektocht naar een perfecte co-existentie of zelfs synthese is vergelijkbaar met de wijze waarop verschillende culturen op dezelfde plaats samenleven."

"Zingende" wormen
C. elegans, een microscopisch klein wormpje, wordt veel gebruikt in genetisch onderzoek. Mutaties in het genoom van het diertje uiten zich als verschillende bewegingspatronen. Kunstenaar Matthijs Munnik bedacht om de bewegingen van verschillende mutanten om te zetten in geluid. In samenwerking met het Netherlands Consortium for Systems Biology laat Munnik de wormpjes zingen in een 'Microscopic Opera'. "Wij zijn in staat levensvormen te manipuleren en te muteren zonder dat die levensvormen zich bewust zijn van ons bestaan. Wat als datzelfde ook geldt voor ons mensen? Wat als andere intelligenties en instrumenten ons manipuleren?"

Award
Wetenschappers doen vaak jarenlang gedetailleerd onderzoek binnen een kring van specialisten met dezelfde focus. De kunstenaars kijken met een brede open blik naar het onderzoeksveld waardoor de wetenschapper opeens nieuwe ideeën en toepassingen ziet.
De drie projecten wonnen in december 2010 de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA). Dit is de eerste Nederlandse prijsvraag waar kunst, design en life sciences worden samengebracht. DA4GA heeft tot doel het bevorderen van Bio Art en het zichtbaar maken van de diversiteit van genomics onderzoek. Wegens succes krijgt de prijsvraag in 2011 een vervolg. De winnaars ontvangen ieder een bedrag van Euro 25.000 voor de realisatie van hun project.
Designers & Artists 4 Genomics is een initiatief van Netherlands Genomics Initiative en Waag Society, mede mogelijk gemaakt door Centre for Society and Genomics en gepresenteerd door museum Naturalis.

Links:
http://www.naturalis.nl//naturalis.nl/naturalis.nl/i002502.html


Razende Robot Reporter