Unie van Waterschappen

Rijk en waterschappen zorgen samen voor droge voeten

Op 16 juni vindt in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg over Waterkwantiteit plaats. Nederland is afhankelijk van een goede bescherming tegen hoog water. Met het op 23 mei ondertekende Bestuursakkoord Water over doelmatig waterbeheer, is er ook overeenstemming gekomen over de wijze van financiering van deze taak. Voorheen kwam deze 100% uit de Rijksbegroting. Met de nieuwe overeenkomst nemen Rijk en waterschappen ieder 50% van het budget voor het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma op zich. Dit is een antwoord op de dreigende tekorten voor het versterken van dijken en duinen om overstromingen en wateroverlast te voorkomen.

De totale bijdrage van de waterschappen loopt op van ¤ 81 miljoen in 2011 via 131 miljoen in 2014 tot ¤ 181 miljoen met ingang van 2015. Van 2014 tot en met 2020 is met dit akkoord door de waterschappen en het Rijk elk 1.2 miljard euro gereserveerd voor de bescherming tegen hoog water. Deze middelen worden uit twee bronnen gefinancierd: vanuit de Rijksbelasting en de Waterschapsheffingen. De waterschappen houden de extra lasten voor de burger zoveel mogelijk beperkt door een efficiënte en slimme samenwerking en doelmatiger werken.

Meer zeggenschap voor waterschappen

Het akkoord brengt nog meer veranderingen met zich mee. Waterschappen krijgen meer zeggenschap over besturing en planvorming. De samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de waterschappen gaat het motorblok vormen van de hoogwaterbescherming nieuwe stijl. Dit moet leiden tot een doelmatiger inzet van middelen. Er zijn twee programmanagers aangesteld, Luitzen Bijlsma vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Erik Kraaij vanuit de Unie van Waterschappen. Daarbij blijft de eindverantwoordelijkheid voor de te stellen eisen aan de hoogwaterbescherming en de besteding van de Rijksgelden bij de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Beter borgen van Waterveiligheid

Op enkele punten is nog een nadereuitwerking van de afspraken nodig. De Taskforce Ten Heuvelhof, donderdag onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer, adviseert een 'doelmatigheidsprikkel' waarbij het waterschap dat de verbeteringswerken uitvoert een deel van de kosten voor eigen rekening neemt. De hoogte van die bijdrage moet nog worden vastgesteld, waarbij ook voor dunbevolkte gebieden de lasten zodanig verdeeld worden dat de Hoogwaterbescherming optimaal te realiseren is. Ook het belastingsysteem van de waterschappen zal nog enkele aanpassingen behoeven: daarvoor komt het Ministerie na advisering door de Unie van Waterschappen op termijn met wetgeving naar de Kamer. Volgens de Unie van Waterschappen is er met deze overeenkomst een belangrijke stap gezet naar het beter borgen van Waterveiligheid. Zodat Nederland ervan op aan kan dat het nu en in de toekomst droge voeten houdt.

Bron: Persbericht Unie van Waterschappen