Politie Rotterdam Rijnmond

Gemeente, jongerenwerk SWS en politie houden actieweek `Jongeren en alcohol'

Datum publicatie: 16-06-2011 09:44

Deze zomer richten gemeente, politie en jongerenwerk SWS zich op jongeren en alcoholgebruik. Dat doen ze tijdens twee actieweken. De eerste actieperiode eindigde op 12 juni. Tijdens deze actie werden zo'n twintig alcohol hotspots bezocht met als doel jongeren en hun ouders bewust te maken van de gevaren van drankgebruik op jonge leeftijd.

De jongeren konden ondermeer mee doen aan een blaastest. Wie niet gedronken had, ontving een blikje fris van de jongerenwerkers. Door de week drinken Hellevoetse jongeren weinig, concludeerde de politie. Dit in tegenstelling tot de weekenden. Jongeren die teveel hadden gedronken werden doorverwezen naar HALT voor een taak- en leerstraf. Ook werden hun ouders op de hoogte gesteld. De leerstraf bestaat uit een voorlichtingsbijeenkomst met als doel de jongere informatie over drankgebruik te geven en hen bewust te maken van de effecten. Tijdens de actie werden ook twee jongeren uit Hellevoetsluis aangehouden omdat zij zonder rijbewijs reden. Na een blaastest bleken ze onder ivnloed te zijn van alcohol.

In augustus vindt opnieuw een alcohol actie gericht op jongeren plaats. Maar ook andere momenten is de politie scherp op de combinatie jeugd en alcohol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van de verdachten van geweldsdelicten onder invloed van teveel drank was.