Ecorys


Klimaatadaptatie van energiesector kost Europa EUR 15-19 miljard per jaar

Picture of an offshore windenergy park 16 juni 2011 - PERSBERICHT - Recent onderzoek dat Ecorys heeft uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, laat zien dat het `climate proof' maken van de Europese energiesector per jaar tussen 15 en 19 miljard Euro kost. Middels deze investeringen kunnen energieopwekking en -infrastructuur worden beschermd tegen schadelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals stijgende temperaturen en waterpeilen. Het overgrote gedeelte van deze investeringen zal moeten worden uitgegeven aan de duurzame energiesector.

Zoals beschreven in het `Fourth Assessment Report' van de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is het zeer waarschijnlijk dat klimaatverandering grote gevolgen zal hebben voor onze hedendaagse maatschappij en industrie waaronder de energiesector. Klimaatverandering zal aanvullende infrastructurele behoeften met zich meebrengen en mogelijk uitval van (delen van) de capaciteit tot energieopwekking. Ecorys heeft in samenwerking met ECN en NRG de omvang van deze gevolgen van klimaatverandering in kaart gebracht voor verschillende energiesectoren (conventionele thermische energie / fossiele brandstoffen, duurzame energie en kernenergie) in Europa. Hierbij zijn de investeringen meegenomen, die nodig zijn om de huidige en toekomstige energieproductiecapaciteit `climate proof' te maken. Uit de Ecorys-studie blijkt dat, om de volledige energiesector in Europa voor te bereiden op het klimaat in 2080 (op basis van voorspellingen en prognoses), tussen de 15 en 19 miljard Euro per jaar zal moeten worden geïnvesteerd. Hierbij wordt rekening gehouden met een maximale globale temperatuurstijging van 2o C tot 2011. De grootste investeringen zullen moeten worden gedaan in de duurzame energiesector (vooral windenergie op zee: EUR 4 miljard per jaar) en het energiedistributienetwerk (EUR 2-4 miljard per jaar).

Recente wereldwijde klimaatproblemen hebben debat over veiligheid kernenergie aangewakkerd
In maart 2011 vond de grootste aardbevingen ooit gemeten in Japan plaats. De aardbeving veroorzaakte een enorme tsunami, die de openbare infrastructuur en vitale energie-installaties wegvaagde. Naast het enorme menselijke drama resulteerde dit in onder meer het geforceerd stilleggen van kernreactoren, met een verlies van 9,7 GW aan nucleaire capaciteit (dit is 5,7% van wat Japan in totaal opwekt), het stilleggen van 9,5 GW aan fossiele productiecapaciteit (olie, kolen en gas), een verlies van 30% van Japans olieraffinage, een verlies van 3% aan nationale oliereserves (opslagcapaciteit) en aanzienlijke schade aan energiegrids, havens en rangeerterreinen. Opmerkelijk was dat in sommige Europese landen de aandacht alleen uitging naar de gevolgen van de kernenergiesituatie. De gebeurtenissen en ontwikkelingen in Japan voeden de debatten over kernenergie in Europa, een debat dat nauw wordt gevolgd door de Europese Commissie en nationale overheden. De gevolgen van extreme weersituaties, en de veiligheid en het normaal functioneren van kernenergiecentrales staan hoog op de politieke agenda en vormen een essentieel element voor toekomstige veiligheids- en risico-analyses van alle EU kernenergiecentrales, te coördineren door de EC. Klimaatverandering zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de totale energiesector. Aanzienlijke investeringen in dijken, infrastructuur en veiligheidsmaatregelen zullen noodzakelijk zijn om toekomstige gevolgen van klimaatverandering op te kunnen vangen en de Europese energiesector `climate proof' te maken. Het door Ecorys uitgevoerde onderzoek laat zien dat de noodzaak om de energievoorziening en gerelateerde infrastructuur aan te passen als gevolg va klimaatsveranderingen, verder gaat dan alleen de kernenergiesector.

Nieuwe methodologie
Ecorys heeft een nieuwe methodologie ontwikkeld om de benodigde investeringen voor verschillende toekomstige situaties door te kunnen rekenen. De methode is gebaseerd op scenario's voor klimaatverandering en groeiverwachtingen van vraag en aanbod voor de verschillende energiesectoren. Aan de hand van deze scenario's worden effecten van klimaatverandering gekoppeld aan de benodigde klimaatadaptieve investeringen per sector. Gebaseerd op kenmerkende klimaatindicatoren zijn enkele scenario's ontwikkeld voor verschillende klimaatzones binnen Europa. Ecorys heeft deze methodiek nu specifiek voor de Europese energiesector toegepast, maar dezelfde methode kan worden gebruikt voor het doorrekenen van klimaateffecten voor andere (Europese) sectoren en technologieën.