Plant Research International


MLHD-meters populair

16 jun 2011
Onderdeel: Plant Research International

Het droge zonnig weer leidt tot onzekerheid of de kritisch lage doseringen van contactherbiciden wel werken. De vraag naar MLHD-meters, waarmee dit voor veel middelen goed is te bepalen, is dit jaar daarom erg groot. Op dit moment zijn alle MLHD-meters daarom uitverkocht.

Plant Research International heeft de MLHD-meter ontwikkeld dankzij het beleidsondersteunende (door het ministerie van EL&I gefinancierde) onderzoek. MLHD betekent Minimum Letale Herbicide Dosering. MLHD is een nieuw concept binnen de chemische onkruidbeheersing. Doelstelling is een goede onkruidbestrijding waarbij herbiciden worden ingezet in precies die dosering die het onkruid doet doodgaan (de letale dosering). Hiermee draagt Plant Research International bij aan een duurzame productie van voedsel en groene grondstoffen.

Met MLHD kan beter kritisch laag gedoseerd worden. Destijds lieten demonstratieproeven zien dat reducties in het middelverbruik dankzij MLHD meer dan 30% kunnen zijn in vergelijking met de gangbare praktijk. De MLHD-meters worden verkocht via Agrifirm in Meppel en EARS in Delft. Na de zomer zullen weer nieuwe meters beschikbaar komen.

Overigens is MLHD-meter ook bruikbaar bij natte weersomstandigheden. Zo is te bepalen of een herbehandeling wel nodig is als men overvallen wordt door een onverwachte regenbui kort na toedienen van het onkruidbestrijdingsmiddel. En dat spaart geld èn milieu!
---