Gemeente Best

Convenant over militaire lesvoertuigen

16-06-2011

Op 15 juni 2011 hebben wethouder Gondrie van de gemeente Best en kolonel Valk, Regionaal Militair Commandant Zuid, een convenant over het militair lesverkeer in Best ondertekend. De ondertekening vond plaats voor de start van de Dode Hoek-actie van VVN Best. Tijdens deze actie speelden ook zes legervoertuigen een belangrijke rol.

Zwaar militair lesverkeer
Sinds 2003 zijn alle rijopleidingen van Defensie geconcentreerd in Oirschot bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij). Vanaf dat moment zijn er tussen de gemeente Best en de Koninklijke Landmacht mondelinge afspraken gemaakt over het militair lesverkeer binnen deze gemeente. Echter met name de grotere lesvoertuigen zorgen voor gevoelens van overlast bij de inwoners van Best.

Convenant
Het OTCRij en de gemeente Best hebben gezamenlijk diverse initiatieven ondernomen om begrip te kweken voor de aanwezigheid van dit speciale lesverkeer. Voorbeelden hiervan zijn de bezoeken van onder andere het GOEB en de gemeenteraad aan het OTCRij. Tijdens het bezoek van de gemeenteraad is afgesproken dat de afspraken over het militair lesverkeer in de gemeente Best vastgelegd moeten worden in een convenant. Inmiddels is dit convenant door gemeente Best en het OTCRij opgesteld.

Een belangrijk artikel in het convenant legt vast dat op een drietal momenten op de dag de zware militaire lesvoertuigen niet rijden in straten waar scholen gelegen zijn, maar ook niet in 30 km/uur-zones en woonerven. Het gaat hierbij om de momenten: tussen 08.00-09.00 uur, 12.00-13.00 uur en 15.00-16.00 uur.

Ondertekening
De ondertekening vond plaats voor de start van de Dode Hoek-actie van VVN afdeling Best. Tijdens deze actie laat VVN in samenwerking met diverse transporteurs, waaronder ook het OTCRij, basisschoolleerlingen uit groep 8 kennismaken met de dode hoek. Op deze manier wordt getracht de leerlingen meer bewust te maken van de gevaren van het zich bevinden in de dode hoek van een vrachtwagen.

---