Gemeente Rotterdam

rotterdam investeert in de toekomst

16 juni 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | persbericht

College presenteert eerste bestuursrapportage en kaderbrief.

Een sterke toename van het aantal bijstandsgerechtigden, dalende inkomsten als gevolg van een stagnerende bouwsector en aanzienlijke rijksbezuinigingen zorgen voor een tekort van 106 miljoen euro in de eerste vier maanden van het lopende boekjaar. Aanpassingen binnen de sector werk en inkomen, het stoppen van projecten die weinig kansrijk zijn, zoals een stadsmuseum, en maatregelen in de eigen organisatie, zorgen voor beperkingen van de uitgaven en een sluitende rekening. Deze maatregelen maken het mogelijk om te blijven investeren in talent en ondernemen, zodat Rotterdam optimaal zal profiteren van de aantrekkende economie. Dat staat in de eerste bestuursrapportage en de kaderbrief die het college vandaag aan de raad heeft gestuurd.

Financiën en investeringen
De ontstane financiële tekorten zijn van dien aard en omvang dat naast het nemen van tussentijdse maatregelen noodzakelijk is de algemene reserves aan te spreken. De algemene reserves worden gedurende de collegeperiode vervolgens weer aangevuld. Lopende projecten met een strategische economische functie, zoals Rotterdam Centraal, worden voortgezet. Ook de gebiedsontwikkeling Stadionpark wordt doorgezet. De komende periode worden de plannen van het nieuwe stadion verder uitgewerkt, een besluit wordt naar verwachting eind dit jaar genomen. De fysieke investeringen in het project Hart van Zuid vinden eveneens doorgang. Investeren in Rotterdam Zuid blijft noodzakelijk, anders missen teveel Rotterdammers straks de aansluiting.

Werk en inkomen
Op het gebied van werk en inkomen blijft het uitgangspunt dat iedereen zoveel mogelijk aan het werk moet, geheel of gedeeltelijk. En voor een uitkering verwachten we dat men iets terug doet. Dit is een opgave voor de gemeente samen met alle bedrijven en andere partners in de stad. Met de investeringen waar het college voor kiest, zoals in het Stadionpark, worden honderden extra banen gecreëerd.

Koersvast
Onderwijs blijft een prioriteit, bijvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van schooluitval en hogere onderwijsresultaten die we samen met het onderwijsveld willen behalen. Taal, cultuur en sport blijven hierin een plek behouden. De stadsinitiatieven vinden, hetzij met minder budget, ook doorgang. Hetzelfde geldt voor onder andere de ontwikkelingen op het gebied van cultuur en duurzaamheid in de Binnenstad.

Gemeentelijke organisatie
De dienstverlening van de gemeentelijke organisatie blijft op een goed niveau. Tegelijkertijd blijft het plan gehandhaafd om de organisatie met 1.000 fte in te krimpen. Dankzij een stijging van het gebruik van internet voor gemeentelijke diensten, kan het aantal Stadswinkels worden teruggebracht. De plannen voor een Stadswinkel in het nieuw te bouwen stadskantoor zijn inmiddels geschrapt. Samen met de deelgemeenten wordt zoveel mogelijk een uniforme manier van werken gekozen, met een gebiedsgerichte uitvoering daar waar nodig. De riool- en afvalstoffenheffing wordt in 2012 kostendekkend gemaakt, in plaats van in 2013. De verplichtingenstop voor de gemeentelijke organisatie die onlangs is ingevoerd, blijft voor 2011 gehandhaafd.

Aanvullende informatie


* Eerste bestuursrapportage 2011 (Pdf)

* Kaderbrief (Pdf)

* Rotterdam pakt tekort uitkeringen aan (persbericht)