Gemeente Rotterdam

gemeente rotterdam pakt tekort uitkeringen aan

16 juni 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | persbericht

Meer mensen aan het werk.

Meer mensen aan het werk krijgen, strengere beoordeling van de aanvragen voor een uitkering, effectiever werken en modernisering van de sociale dienst. Dat zijn de maatregelen waarmee de gemeente Rotterdam ervoor gaat zorgen dat de bijstand en het armoedebeleid betaalbaar blijven. Het vergroten van zelfredzaamheid van Rotterdammers geldt daarbij als uitgangspunt. Betaald werk is en blijft het einddoel. De meest kwetsbare Rotterdammers kunnen blijven rekenen op ondersteuning van de gemeente. Wethouder Marco Florijn (Werk, Inkomen en Zorg) presenteerde vandaag zijn maatregelen: `Met dit pakket brengen we het tekort terug op een manier die mensen vooruit helpt richting werk. Daarbij blijven we oog houden voor de mensen die het echt nodig hebben.'

Noodzaak tot ingrijpen
De belangrijkste oorzaken van het tekort op het terrein van werk en sociale zaken in Rotterdam zijn de toename van het aantal mensen met een uitkering en de rijksbezuinigingen op de bijstand en het participatiebudget. De modernisering van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet ertoe leiden dat meer mensen naar een betaalde baan worden geleid. De maatregelen hebben betrekking op de WWB (Wet Werk en Bijstand), de WIJ (Wet Investeren in Jongeren), de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening), gesubsidieerde arbeid en het gemeentelijk armoedebeleid. Voor alle maatregelen geldt dat meer mensen aan het werk moeten.

Maatregelen bijstand
Rotterdam gaat aanvragen voor een bijstandsuitkering strenger beoordelen. Voor bijstandsgerechtigden geldt dat zij meer dan voorheen worden ingezet op parttime en tijdelijke banen. Rotterdam voert voor mensen die een uitkering aanvragen, een wachttijd in van vier weken waar binnen zij zelf verplicht worden op zoek te gaan naar een baan. Dit stimuleert mensen om zelf actie te ondernemen om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Zo moeten de uitgaven aan bijstandsuitkeringen naar beneden. Dit moet in 2011 een kostenreductie voor de bijstand opleveren van 28,5 miljoen euro, en in 2012 van 87 miljoen euro.

Maatregelen WSW en afbouw gesubsidieerd werk
Mensen die kunnen, moeten zo veel mogelijk aan de slag in reguliere banen, het vangnet voor mensen die dat echt niet kunnen blijft bestaan. De gemeente neemt bij alle investeringen die ze doet een sociaal maatschappelijke clausule op in het bestek van de aanbesteding. Minimaal 5% van de opdrachtsom moet worden besteed aan inzet van langdurig werklozen of stagiaires. Het college kiest daarnaast, met het oog op de rijksbezuiniging op het participatiebudget, voor de afbouw van de regeling voor ID/WIW-banen. De komende maanden wordt samen met werkgevers gewerkt aan een verdere uitwerking, waarbij rekening wordt gehouden met de kwetsbare positie van ID-ers en WIW-ers.

Armoedebeleid
Ook voor het armoedebeleid wordt een aantal maatregelen genomen. In plaats van generieke maatregelen, zoals een standaard bedrag voor bijvoorbeeld het aanschaffen van meubilair, wordt meer ingezet op maatwerk. Daarbij wordt samengewerkt met de kringloopwinkels. Het armoedebeleid gaat zich meer richten op de ondersteuning van kinderen. De daling van het besteedbaar inkomen van gezinnen wordt voor een deel gecompenseerd door het vergoeden van de kosten van kinderen voor school, sport of cultuur via de stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds.

Om het effect van de maatregelen in het armoedebeleid te meten, doet de gemeente komend najaar onderzoek naar de koopkracht van Rotterdammers met een inkomen op het sociaal minimum.

Aanvullende informatie


* Brief aan de raad over de tekorten bij SoZaWe (Pdf)
* Rotterdam investeert in de toekomst (persbericht)