LIOF


Krachtenbundeling in bakkerijwereld

Groothandels Bakeplus en Grobak fuseren

VENLO - De Zuid- en Middennederlandse groothandelsbedrijven Bakeplus en Grobak gaan per 15 juni een volledige fusie aan. Daardoor ontstaat een krachtig bedrijf, met 90 miljoen omzet en 135 medewerkers, dat de foodindustrie bedient, met name de ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkerijen en ijsbereiders. In deze sector is het gefuseerde bedrijf met een marktaandeel van 25% in Nederland meteen een van de belangrijkste partijen.

Weer verenigd
De twee bedrijven vormden tot 3 jaar geleden ook al één onderneming: het familiebedrijf Grobak, met distributievestigingen in het Gelderse Haaften en Zevenaar en het Limburgse Venlo. Later liepen de ambities tussen de eigenaren uiteen en werd de vestiging Venlo uiteindelijk verzelfstandigd tot het bedrijf Bakeplus Venlo BV. Dat bedrijf kwam begin 2009 volledig in handen van de Limburgse
participatiemaatschappijen Particon en LIOF. Het Venlose bedrijf telt 40 medewerkers en heeft een jaaromzet van 30 miljoen euro. Het familiebedrijf Grobak, met vestigingen in Haaften en Zevenaar, is intussen volledig eigendom van een derde generatie: Rob Sars (37). Het bedrijf van 95 medewerkers heeft een jaaromzet van 60 miljoen euro. De fusie brengt beide bedrijven weer bij elkaar, al was er ook in de tussenliggende jaren altijd sprake van samenwerking. Vanaf 2008 geformaliseerd op het terrein van de inkoop van bakkerijgrondstoffen; vanaf begin dit jaar ook m.b.t. de commerciële verkoop en het marketingbeleid.

Van Grobak naar Bakeplus
De naam Grobak houdt door de fusie op te bestaan. Het fusiebedrijf gaat verder als Bakeplus. Maar de betrokkenheid en de traditie van het familiebedrijf Grobak zijn verzekerd: directeur-eigenaar Rob Sars en commercieel directeur Toon Merks van Grobak vormen samen met Bakeplus-directeur Jan Fremeijer het driehoofdige directieteam. Formeel zullen de bedrijven Grobak Haaften BV, Grobak Zevenaar BV en Bakeplus Venlo BV gaan behoren tot de Bakeplus Holding Groep, met hoofdkantoor in Venlo.

Particon meerderheidsaandeelhouder
De volledige fusie tussen de bedrijven is tot stand gebracht en gefinancierd door de aandeelhouders van Bakeplus - Particon BV en de NV Industriebank LIOF - en de huidige eigenaar van Grobak, Rob Sars. Particon BV is dochteronderneming van de Stichting De Weijerhorst, die sinds september 2007 bestaat en gevestigd is in Maastricht. Stichting De Weijerhorst heeft via haar dochteronderneming Particon BV als doelstelling gezonde ondernemingsinitiatieven en ondernemingsactiviteiten door een participatie financieel mogelijk te maken. NV Industriebank LIOF is de Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij. Particon en LIOF richten zich vooral op de bevordering van de Limburgse economie en de daaraan verbonden werkgelegenheid. Om die reden stapte Particon BV in 2009 in Bakeplus Venlo BV, dat behoefte had aan een kapitaalinjectie en dat onder nieuwe directie weer tot bloei kwam.
In de gefuseerde onderneming Bakeplus participeert Particon BV als meerderheidsaandeelhouder. De andere aandeelhouders zijn NV Industriebank LIOF en de heer Rob Sars.

Fundament onder ambities
De ambachtelijke en industriële bakkersmarkt is de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. De groothandel moet mee veranderen, om de klanten optimaal te kunnen blijven ondersteunen, met de beste keuzes van grondstoffen tegen de scherpste condities, met innovaties, met een sterke logistiek, met de hoogste haalbare service. Hier ligt de belangrijkste ambitie van de directie van het nieuwe Bakeplus. De schaalvergroting die nu met deze fusie wordt bereikt, maakt het mogelijk de service aan de klanten te versterken en uit te bouwen. Van daaruit wil de onderneming verder groeien, in marktaandeel en werkgelegenheid, vooral binnen Nederland. De directie weet zich daarbij gesteund door kapitaalkrachtige aandeelhouders.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Venlo / Haaften, 15 juni 2011

Voor verdere informatie kunt u terecht bij:

Grobak: Rob Sars, directeur
Toon Merks, commercieel directeur
Haaften, tel. 0418-597.444
Zevenaar, tel. 0316-527.441

Bakeplus: Jan Fremeijer, directeur
Venlo, tel. 077-4658688