Kamer van Koophandel

Chinese markt ligt open voor Nederlandse paardensportsector

woensdag 8 juni 2011

Hoe kan de Nederlandse paardensport profiteren van de economische groei in China? Deze week bezoeken vijftien Chinese zakenlieden de paardensportbranche in Nederland. Voor de branche een goede gelegenheid om zich te presenteren en kennis te maken met mogelijke handelspartners.

De enorme groei van de Chinese economie heeft de welvaart in China doen toenemen. Er is niet alleen belangstelling voor auto's van Duitse makelij, whiskey of Franse wijn. Ook de belangstelling voor de paardensport op topniveau neemt sterk toe. Grote commerciële kansen voor de Nederlandse paardensportsector, die tot de top van de wereld behoort.

Van 7 tot en met 11 juni komen vijftien Chinese zakenlieden bij Nederlandse bedrijven in de paardensportsector op bezoek. Deze eerste verkenning door Chinezen in de Nederlandse paardensport, wordt in opdracht van NL EVD Internationaal georganiseerd door de Kamer van Koophandel Oost Nederland, het Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) en Adviesbureau Your Op.

De bezoekers hebben belangstelling voor alles wat de branche te bieden heeft, zoals stalinrichtingen, voeding, medische zorg en opleidingen. Speciale aandacht is er voor de raspaarden. Wat raspaarden betreft behoren de Nederlandse bedrijven tot wereldtop. Topruiters staan te dringen om Nederlandse paarden te berijden. Eén van de topfokkers is Hengstenhouderij Brinkman uit Twello, die tijdens de inkomende handelsmissie een aantal Chinese zakenlieden zal ontvangen. Marco Brinkman kijkt met belangstelling uit naar de komst van de delegatie.

Brinkman heeft vanuit de markt al signalen opgevangen over vraag vanuit China. Export van raspaarden is voor Brinkman niet ongewoon, maar de export naar China zal veel inzet vereisen. "Een raspaard lever je niet zomaar af als een enkelvoudig product", vertelt Brinkman. "De Chinese partij moet er op ingesteld zijn om de juiste verzorging te kunnen geven. Voeding en medisch toezicht zijn essentieel om van de Brinkmanpaarden winners te maken."

Brinkman beseft dat hij China zelf zal moeten bezoeken om alles te regelen. Hij is erg te spreken over de Kamer van Koophandel die hem adviseert in het zakendoen in China, waar de zakencultuur compleet anders is dan in de Westerse landen.

Paula Bouwman, Chinadeskundige van de Kamer van Koophandel Oost Nederland, verwacht veel van deze inkomende handelsreis. In samenwerking met het KWPN heeft Paula Bouwman de missie voorbereid. "De Chinezen hunkeren naar kennis en hebben de Nederlandse agro/foodsectoren hoog in het vaandel staan", vertelt Bouwman. "De afgelopen jaren zijn er binnen deze sectoren vele samenwerkingsverbanden met China ontstaan en is ook de export vanuit Nederland enorm gegroeid. Door dit signaal heeft de Kamer in overleg met KWPN besloten om Chinese zakenmensen naar Nederland te halen".

Bron: KvK