Universiteit van Tilburg


Persbericht 16 juni 2011

Hoger beloningsrisico CEO's gaat samen met betere prestaties onderneming

Ondernemingen met een hoger beloningsrisico voor de CEO, waarbij deze alleen extra beloond wordt naarmate ondernemingsdoelen worden gehaald, presteren doorgaans ook beter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Eric Engesaeth aan Tilburg University. Engesaeth bracht in kaart hoe topmanagers in West-Europa beloond worden. Hij ontwikkelde een Compensation Risk Index voor de mate waarin de variabele beloning risico draagt.

De beloningsstructuur wordt voor een deel bepaald door `de markt' en voor een ander deel door een bezoldigingscommissie die daar meer of minder optimale beslissingen over kan nemen. Eric Engesaeth onderscheidt twee eigenschappen van topbeloningen: richting en intensiteit. De richting wordt bepaald door de doelen die gesteld worden, zoals toename van de winst en aandelenrendement ten opzichte van andere ondernemingen. De intensiteit is de mate waarin de beloning afwijkt als de doelstellingen niet worden gehaald. Voor deze laatste `prikkel' ontwikkelde Engesaeth de zogenaamde Compensation Risk Index. Hij onderzocht vervolgens waar deze index mee samenhangt voor zowel de Nederlandse als de Britse markt.

Hoger risico loont
Een hoger beloningsrisico gaat samen met een hogere beloning, blijkt uit dat onderzoek. Bovendien zijn CEO's die langer op hun plek zitten in staat om een lager beloningsrisico uit te onderhandelen. Ondernemingen met een hoger beloningsrisico voor de CEO zijn gecorreleerd met betere ondernemingsprestaties.

Voor West-Europa onderzocht Engesaeth daarnaast de beloning van het topmanagement net onder de raad van bestuur. Daaruit blijkt onder meer dat loyaliteit aan de onderneming minder wordt beloond: managers die van buiten komen verdienen meer. Topbestuurders die vaker in de media zijn kunnen een hoger beloningsverschil met de laag daaronder uitonderhandelen, maar die beloning wordt niet uitgekeerd als de prestaties tegenvallen. Vrouwelijke topbestuurders worden minder in verband gebracht met een excessieve bonus.

Engesaeth geeft in zijn proefschrift ook handreikingen aan stakeholders om het proces van totstandkoming van topbeloningen in kaart te brengen.