Gemeente Twenterand


Zomercampagne ROVO: Slaaprijden en Zomer-Bob 2011


Maak er een geweldige zomer van!
Kijk jij ook uit naar de zomer? Lekker barbecuen, terrasje pakken, evenement bezoeken, op vakantie... Wat je humeur echter een stuk minder zonnig maakt is een ongeluk, boete of inname van je rijbewijs. Zit daarom ook deze zomer fris achter het stuur!

In één ruk naar Lyon?
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op jouw reisbestemming zijn om van elke minuut van je vakantie te kunnen genieten. Daarin schuilt nu juist een groot gevaar. Moe van het werk en de zaken die nog even geregeld moesten worden, ga je een lange afstand afleggen. Niet vreemd als je halverwege moet gapen, je concentratie verliest of zelfs begint te knikkebollen. Maar wist je dat in bijna 15 procent van alle ongevallen vermoeidheid een rol speelt? Maak van je vakantie een succes door te zorgen dat veilig je aankomt!

Word geen slaaprijder
Met het begrip "slaaprijder" wordt een vermoeide automobilist aangeduid. Enkele praktische tips om dat te voorkomen: o Slaap voor vertrek tenminste 6 uur en voor een lange rit minimaal 8 uur
o Rijd zo min mogelijk 's nachts, je bent dan minder alert o Neem na elke twee uur rijden een kwartiertje rust o Wissel als dat mogelijk is regelmatig van bestuurder o Kijk op www.wordgeenslaaprijder.nl voor nog veel meer tips

Let op: koffie en harde muziek helpen je niet van de vermoeidheid af, maar stellen de symptomen hoogstens heel even uit!

Barbecue-Biertje-Bob
Bij veel zomerse activiteiten speelt alcohol vaak een rol. Dat is geen probleem, zolang je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Immers, een kwart van de jaarlijkse verkeersdoden is het directe gevolg van alcohol in het verkeer. Wat jij deze zomer ook gaat ondernemen, vergeet niet de Bob-afspraak te maken als je aan het verkeer moet deelnemen.

100% Bob 0% op
Wist je dat de kans op een ongeluk al vanaf één glas alcohol groter is? En dat uit onderzoek blijkt dat één drankje genoeg is om je trek te geven in het volgende? Dat gebeurt overigens razendsnel, omdat alcohol in ongeveer 10 minuten al je hersenen bereikt. Bob drinkt daarom dus helemaal geen alcohol.
Vergeet niet dat voor beginnende bestuurders een maximum promillage van 0,2 geldt! Ben je jonger dan 24 dan geldt dit ook voor de brommer, snorfiets en scooter. In andere gevallen geldt een maximum van 0,5 promille, ook voor de fiets! Meer informatie over alcohol en overtredingen vind je hier

Campagne
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu start maandag 13 juni weer met de campagne "Word geen slaaprijder". In Overijssel wordt vanaf 20 juni aandacht aan de Bob-campagne besteed door middel van borden langs de Overijsselse wegen. Tijdens de campagneperiode worden er extra alcoholcontroles gehouden door de politie Twente en IJsselland.

Meer informatie
De volgende websites geven je meer informatie:
o www.wordgeenslaaprijder.nl
o www.nederlandveilig.nl
o www.minderdrankmeerscoren.nl (website van het alcoholmatigingsprogramma van de regio IJsselland) o www.happyfris.nl (website van het project "Happy Fris" van de regio Twente)

De campagne "Word geen slaaprijder" en de " Bob-campagne" zijn in Overijssel een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel en Regio Twente. Het is een onafhankelijke organisatie die samen met overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzet voor de verkeersveiligheid, gericht op gedragsbeïnvloeding.