VU medisch centrum

VUmc en VU verbinden onderwijs en onderzoek

16 juni 2011

In het revolutionaire programma Human Health en Life Sciences (H2LS) verbinden VU en VUmc hun onderwijs en onderzoek met elkaar. Het verbindt de domeinen gezondheid, ziekte en leven. Het programma start in 2013 met een pilot. Margreeth van der Meijde, directeur instituut voor onderwijs en opleiden (ioo) en programmadirecteur van H2LS, vertelt over fase 2 die momenteel in volle gang is.

Van richting naar inrichting: dat is het doel van fase 2. Van der Meijde is door de raad van bestuur (VUmc) en het college van bestuur (VU) benoemd tot programmadirecteur van H2LS. Fase 2 is de fase waarin heel hard gewerkt wordt aan het model dat het H2LS handen en voeten geeft, vertelt Van der Meijde. "Studenten krijgen binnen het H2LS-profiel een flexibele bacheloropleiding aangeboden. Dat betekent dat zij meer keuzes hebben in het samenstellen van hun leerprogramma, om zo hun werkelijke interesse beter te kunnen verkennen en gerichter een keuze in de masterfase te kunnen maken.

Aanhaken
Tegelijkertijd wordt al heel vroeg in de opleiding aan excellente studenten de mogelijkheid geboden om in samenwerking met de onderzoekinstituten deel te nemen aan onderzoeksprogramma's." De aansluitende masterprogramma's zijn gekoppeld aan de zwaartepunten van de VU en VUmc. Van der Meijde: "Binnen de VU is H2LS nadrukkelijk in beeld. Faculteiten spelen een actieve rol in het ontwerpen van het bacheloronderwijs. Bij VUmc hoop ik dat er ook op H2LS wordt aangehaakt, nu de visie 2020 is aangescherpt en de zwaartepuntenanalyse is afgerond. Want H2LS sluit naadloos op de beide aan."

Dominante thema's
De projectgroep Subsidieverwerving is ook van start gegaan om financieringsbronnen aan te boren, bij verschillende ministeries in Nederland als Europa. Daarnaast wordt in juli de projectgroep Governance opgestart. Deze projectgroep onderzoekt onder meer hoe de flexibele bachelor dezelfde erkenning kan krijgen als de reguliere bachelor en hoe studenten hun diploma's kunnen laten registreren, bijvoorbeeld in het BIG register. De werkgroep Onderzoek is ook inmiddels gestart. "Acht onderzoekinstituten van VU en VUmc nemen deel in het programma van H2LS. Op alle onderzoeksgebieden is de vraag wat de dominante thema's zijn voor 2020. Als dat bekend is, kunnen we bezien wat er aan organisatie nodig is om in H2LS deel te nemen." Momenteel wordt een pilot H2LS voorbereid. Meer en meer krijgt het programma handen en voeten. We houden u op de hoogte.

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer