GroenLinks

Arjan El Fassed Fair Politician of the Year 2010-2011

GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed is uitgeroepen tot Fair Politician of the Year 2010-2011. Hij krijgt de titel omdat hij zich het afgelopen Kamerjaar het meest van alle Kamerleden ingezet heeft voor eerlijk en effectief beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Fair Politics is een initiatief van de Evert Vermeer Stichting en stimuleert al bijna 10 jaar politici om in hun politieke keuzes rekening te houden met de belangen van ontwikkelingslanden.

Fair Politics zal hem donderdag 16 juni de Award uitreiken.

El Fassed: "Ik ben heel erg blij met de prijs en zie het als een aanmoediging me nog meer in te zetten voor efficiënte ontwikkelingssamenwerking. "Dat bereik je niet alleen in debatten met de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, maar vooral ook op het gebied van financiële en economische zaken, landbouw en bijvoorbeeld op het gebied van wapenexportbeleid."

Een voorbeeld van de inzet van El Fassed werd goed duidelijk in zijn recent aangenomen motie die het kabinet vraagt te berekenen in hoeverre Nederlands beleid negatieve gevolgen heeft voor ontwikkelingssamenwerking. Nederlands beleid, bijvoorbeeld op het gebied van handel, belastingen en landbouw, kan namelijk negatieve effecten voor ontwikkelingslanden hebben.

Zo is Nederland een belastingontwijkparadijs voor grote internationale bedrijven, waardoor ontwikkelingslanden belastinginkomsten mislopen. De staatssecretaris heeft beloofd hier werk van te maken.

Wapenhandelbeleid

Daarnaast leverde zijn inzet voor de vereerlijking van het Nederlandse wapenhandelbeleid ook veel punten op. Niet alleen stelde hij vragen over het Nederlandse wapenexportbeleid naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld. Mede dankzij zijn voorstel worden wapenexportvergunningen voortaan ook getoetst aan de interne mensenrechtensituatie, in het ontvangende land. Ook gaat Nederland, naar Duits voorbeeld, doorvoer van wapens beter controleren.

El Fassed: "Dat is echt een doorbraak in het Nederlandse wapenexportbeleid."

"Maar ontwikkelingssamenwerking wordt pas echt effectief als in al het Nederlands en Europees beleid, op het gebied van handel, landbouw, belasting en klimaat, rekening wordt gehouden met de gevolgen voor ontwikkelingslanden", aldus El Fassed.