Gemeente Barneveld


Barneveld start met vernieuwd welstandstoezicht

De gemeente Barneveld heeft het welstandstoezicht vernieuwd en vereenvoudigd. In plaats van de welstandscommissie beoordeelt dorpsbouwmeester Stef Veldhuizen bouwplannen van inwoners en ondernemers. Zij krijgen sneller advies op hun plannen, omdat de dorpsbouwmeester wekelijks zitting houdt. Nieuw is het telefonisch spreekuur op donderdagmorgen; een extra mogelijkheid om te overleggen over de haalbaarheid van bouwplannen.

In het Coalitieakkoord 2010-2014 `Koers voor de toekomst' zijn afspraken gemaakt over het vernieuwen van het welstandstoezicht. De gemeenteraad heeft in 2010 besloten om te bezuinigen op dit toezicht; in plaats van een toetsing door de welstandscommissie is besloten een dorpsbouwmeester te benoemen die bouwplannen van inwoners en ondernemers beoordeelt. Hij houdt daarbij, in principe, alleen rekening met de welstandsnota (die overigens later dit jaar wordt vernieuwd) en/of het beeldkwaliteitsplan.

Wat is de taak van de dorpsbouwmeester?
De dorpsbouwmeester bewaakt de kwaliteit van de bebouwde omgeving, zoals die is omschreven in de welstandsnota. Hij adviseert over bouwplannen, maar in beperktere mate dan de welstandscommissie. Naar aanleiding van het advies van de dorpsbouwmeester worden bouwplannen indien nodig aangepast.

Welstandszittingen en telefonisch spreekuur
De welstandscommissie kwam tweemaal per maand bij elkaar. De dorpsbouwmeester houdt wekelijks zitting op dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur. Dat betekent dat méér bouwplannen kunnen worden beoordeeld en dat indieners van een bouwplan sneller een advies krijgen.

Nieuw is ook het telefonisch spreekuur van de dorpsbouwmeester op donderdagmorgen. Inwoners en ondernemers met een bouwplan kunnen dan overleggen over de haalbaarheid van hun plan. De dorpsbouwmeester is telefonisch uitsluitend op donderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uur te bereiken via 06-22945235.

Vernieuwde welstandsnota
De gemeente Barneveld vernieuwt later dit jaar de welstandsnota. In de nieuwe nota houdt de gemeente op hoofdlijnen rekening met het vernieuwde welstandstoezicht. Dat betekent dat het toezicht zich met name richt op ruimtelijke initiatieven, ontwikkelingen en bouwwerken die daadwerkelijk effect hebben op de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente en/of gevolgen hebben op de woon- en leefomgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe ontwikkelingen en invullingen van enige omvang (zoals woningen, kantoren, industriepanden of andere grotere voorzieningen) in de kernen of het landelijke gebied.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl

Werk aan de weg?

Kijk op het overzicht met wegwerkzaamheden
lees verder >