Gemeente Tilburg

Persbericht
16 juni 2011

Tilburgse studenten wel tevreden over woonsituatie maar minder over huisbaas

Tilburgse studenten wel tevreden over woonsituatie maar minder over huisbaas

Het merendeel van de studenten is tevreden met hun kamer, wel vindt bijna veertig procent de huur aan de hoge kant. Dit blijkt uit een enquête onder het studentenpanel over wonen in Tilburg, die dit voorjaar gehouden is. Het panel bestaat momenteel uit circa 700 studenten van Tilburg University, 250 van Fontys Hogescholen en 10 van Avans Hogeschool. Bijna een derde vulde de enquête in.

De huidige woonsituatie

De meeste studenten (62%) hebben een kamer van tussen de 13 en 25m^2, maar 32% woont groter. Tweederde betaalt maandelijks een huur van tussen de EUR 200 en EUR 350. Ruim de helft van het panel (56%) vindt het huurbedrag redelijk, 39% vindt de huur (erg) hoog en dan is er een opmerkelijke categorie van 5% die vindt dat de huur laag is. Van de respondenten deelt driekwart gemeenschappelijke voorzieningen zoals keuken, toilet en badkamer. Zij hebben een kamer in een studentenhuis, -flat of bij hospita/kennissen/familie. Bijna tweederde huurt van een particuliere verhuurder.
Relatief veel studenten vinden dat de huisbaas niet goed zorgt voor het onderhoud van het pand en niet snel en adequaat reageert bij storingen of calamiteiten. Ook vinden relatief veel studenten de woonruimte niet brandveilig en inbraakveilig (41%). Vooral in de particuliere huursector (studentenhuizen) worden deze aspecten minder goed beoordeeld. Ondanks deze manco's is 82% van alle studenten tevreden of zeer tevreden met de huidige woonruimte. Slechts 5% is (zeer) ontevreden met de woonruimte.
Hierbij wordt aangetekend dat van de respondenten 77% zelfstandig in Tilburg woont. Daarmee wordt een goed beeld verkregen van hun opvattingen, maar die kunnen niet representatief voor de gehele studentenpopulatie van Tilburg worden genoemd. Immers, van de circa 28.000 studenten wonen er ruim 14.500 op kamers, een percentage van ´slechts´52%.

Waar willen studenten wonen?

Voor de helft van de studenten die deelnamen is werk de belangrijkste drijfveer bij de keuze voor de woonplaats na afloop van de studie. Na het afstuderen zoeken studenten zowel binnen als buiten de regio werk. 81% van de respondenten zoekt na het afstuderen een baan buiten de regio Tilburg, 48% zoekt (ook) binnen de regio. Van alle panelleden die nu in Tilburg wonen blijft 4% na het afstuderen zeker in Tilburg wonen. Een derde blijft waarschijnlijk in Tilburg wonen, 45% waarschijnlijk niet en 18% zeker niet. Een baan elders blijkt hierbij met afstand het belangrijkste verhuismotief (83%).

De gemeente Tilburg let in haar vestigingsklimaat en arbeidsmarktbeleid in toenemende mate op werkgelegenheid voor en ondernemerschap onder hoger opgeleiden. Als het gaat om wonen heeft de stad zijn zaken behoorlijk op orde, zo blijkt. Het beleid om studentencomplexen in de binnenstad te realiseren kan rekenen op instemming van het panel. Studenten blijken om te beginnen het liefst in een appartement/flat (70%) of flat te willen wonen. De helft (52%) wil bij voorkeur huren, 31% wil kopen. De locatie van de woning wordt erg belangrijk gevonden. Studenten wonen ook na hun afstuderen het liefst in de binnenstad. Liever in een tweekamerappartement binnen of nabij de cityring dan een driekamerappartement op grote afstand van de binnenstad.

De resultaten van de enquête worden door de gemeente, onderwijsinstellingen en de woningcorporaties gebruikt om goede nieuwe huisvesting te bieden voor Nederlandse studenten. Hierover hebben deze partijen gezamenlijke afspraken gemaakt Ook zetten zij in op de vergroting en verbetering van het kameraanbod voor het groeiend aantal internationale studenten in Tilburg. Daarnaast helpen de uitkomsten bij de ambitie van de stad om afgestudeerden aan de Tilburg te binden.

Studentenpanel

De gemeente Tilburg is benieuwd naar het oordeel van de studenten over zaken die hen aangaan. In 2010 heeft de gemeente Tilburg daarom een studentenpanel in het leven geroepen, samen met Tilburg University, Fontys Hogescholen en Avans Hogeschool. Studenten kunnen zich aanmelden voor het panel via www.tilburg.nl/studeren (zie onderstaande link). Het panel wordt twee keer per jaar bevraagd, de vragenlijsten worden opgesteld in samenwerking met de recent geïnstalleerde studentenraad.

Links


* www.tilburg.nl/studeren

---