Ecofys

PERSBERICHT 16 JUNI 2011

Gemeenschappelijk Persbericht: Kadaster en Ecofys gaan samen gemeenten helpen bij energiebesparing in woonwijken
Apeldoorn/Utrecht, 16 juni 2011 - Kadaster en Ecofys gaan samen gemeenten helpen met het besparen van energie in de gebouwde omgeving. De bundeling van vastgoedinformatie van Kadaster met praktijkervaring van Ecofys maakt energie- en klimaatbeleid van lokale overheden effectiever. Gemeenten kunnen nu op wijk- en buurtniveau nagaan waar besparingspotentieel op meest effectieve wijze te realiseren is.

05_Eindscore_nieuw

Toelichting beeld:
Buurten met de hoogste score (groen) hebben de grootste kans op energiebesparing middels een energiecampagne

Wijkgerichte energiecampagnescan

Het in kaart brengen van mogelijkheden voor energiebesparing gebeurt met een wijkgerichte energiecampagnescan. Deze scan geeft inzicht in de potentiële besparingen van koopwoningen per woonwijk. Wijken en buurten verschillen ten opzichte van elkaar voor wat betreft energielabels, huizentypen, bouwjaar, het voorkomen van monumenten en koopkracht van de bewoners. Tevens kan gelijksoortigheid van de woningen bloksgewijze aanpak mogelijk maken. Deze verschillen beïnvloeden de succesfactoren van energiebesparingcampagnes. Gemeenten kunnen door de scan van Kadaster en Ecofys hun middelen effectiever inzetten.

Gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft als eerste gemeente de Energiecampagnescan van Kadaster en Ecofys uit laten voeren. `Met behulp van de Energiecampagnescan zijn we in staat om ons te focussen op de meest kansrijke buurten en te kiezen voor de juiste
energiebesparingsmaatregelen', aldus Barbera van der Hoek, Programmamanager Apeldoorn Energieneutraal. `Verschillende wijken vereisen namelijk verschillende stimuleringsactiviteiten van de gemeente'.


---

Over de samenwerking Kadaster - Ecofys

Kadaster en Ecofys werken sinds 1 oktober 2010 samen om gemeenten te helpen met het besparen van energie in de gebouwde omgeving. Door de informatie, kennis en kunde van deze twee organisaties te bundelen, worden milieu- en ruimtelijke ordeningsaspecten van het klimaatbeleid beter in beeld gebracht. Hierdoor kunnen gemeenten de uitvoering van dit beleid versnellen. Er wordt niet alleen duidelijk wat er gedaan moet worden, maar ook waar en met wie.

Over Ecofys - www.ecofys.com

Ecofys is een toonaangevende kennis- en innovatieonderneming op het gebied van duurzame energie, energie-efficiency en klimaatverandering. Ecofys doet onderzoek en biedt oplossingen van productontwikkeling tot implementatiemanagement. Onder de klanten van Ecofys bevinden zich energiebedrijven, financiële instellingen, multinationals, regeringen en lokale overheden, internationale instituties, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bouwbedrijven en energieconsumenten wereldwijd.

Over het Kadaster (www.kadaster.nl)

Het Kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland en de daarmee samenhangende rechten, zoals eigendom en hypotheek. Dat geldt ook voor schepen, luchtvaartuigen en ondergrondse netwerken. Deze wettelijke taak borgt de rechtszekerheid: wat is van wie, waar lopen de grenzen. Ook verstrekt het Kadaster gegevens over energielabels en over de ligging van kabels en leidingen. Jaarlijks worden ruim 20 miljoen informatieproducten geleverd aan het notariaat, makelaardij, overheid, financiële instellingen, de geo-sector en particulieren. Productlevering en gegevensverwerking vinden grotendeels online plaats. Het Kadaster beheert en levert digitale kadastrale en topografische basiskaarten, en beheert het referentiesysteem voor geografische plaatsbepaling. Het treedt op als onafhankelijk adviseur bij gebiedsontwikkeling en ruimtelijke vraagstukken. Internationaal opereert het Kadaster als adviseur voor het afstemmen van Europese geo-informatie en het inrichten van kadastrale registraties. Het personeelsbeleid stelt ontwikkeling van talent en kennis centraal, en streeft naar 32% vrouwen in managementposities in 2012. Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan en heeft geen winstoogmerk. Het totaal van de bedrijfsopbrengsten bedroeg in 2010 EUR 262 miljoen. Eind 2010 werkten er bij het 1.943 (fte) medewerkers, verspreid over 8 locaties. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn.

Voor meer informatie,