Inspectie Verkeer en Waterstaat


Extra controles bij logistieke dienstverleners

Nieuwsbericht | 16-06-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat gaat in de komende maanden tot en met september 2011 extra bedrijfsinspecties uitvoeren bij logistieke dienstverleners. De controles richten zich op de invulling van de wettelijke verplichting van bedrijven om loodsmedewerkers een opleiding te laten volgen voor het werken met gevaarlijke stoffen.

De inspectie heeft in 2006 en 2008 controles uitgevoerd bij logistieke dienstverleners om te zien of medewerkers de vereiste opleiding hebben gevolgd. In 2008 bleek dat 61 procent van de medewerkers was opgeleid. Dit was in 2006 nog 80 procent. Een verslechtering van bijna 20 procent. Met name de tijdelijke medewerkers bleken niet te zijn opgeleid, maar ook bij vaste medewerkers komt het voor. De betrokken bedrijven zijn daarop aangesproken. De komende maanden zal de inspectie controleren of de betrijven verbetermaatregelen hebben getroffen en de medewerkers hebben opgeleid.

Het werken met gevaarlijke stoffen, het vervoer daarvan en de verwerking van zendingen met gevaarlijke stoffen bij tussentijdse opslag brengen risico's met zich mee voor loodsmedewerkers van logistieke dienstverleners. Om de risico's zo klein mogelijk te houden en zo de kans op ongevallen te verminderen, zijn bedrijven verplicht om de personen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen op te leiden. De verplichte opleidingen zijn afhankelijk van de verantwoordelijkheden en taken van de betreffende medewerker. Deze verplichting is wettelijk geregeld in de wetgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg (ADR).