Gemeente Breda

16jun
College besluit tot oprichting Fonds herontwikkeling bedrijventerreinen

Via een speciaal fonds gaan de Gemeente Breda, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de Brabantse Herstructureringsmaatschappij (BHB) de verouderde bedrijventerreinen De Emer, Hintelaken en De Krogten aanpakken. Totaal komt EUR 7 miljoen in het fonds terecht, waarvan de gemeente de ene helft voor haar rekening neemt en beide maatschappijen de andere helft. Leegstaande panden en braakliggende terreinen worden aangekocht, gesloopt en als nieuwe, bouwrijpe kavels aangeboden. De drie partijen leggen deze afspraak in augustus vast in de samenwerkings- en participatieovereenkomst Masterplan Emer/Hinterlaken/De Krogten.

Ruimte is schaars in Brabant en er is veel vraag naar geschikt bedrijventerrein. Breda herstructureerde de afgelopen jaren samen met Europa, het Rijk en de provincie al circa 180 hectare. Daarmee behoort Breda tot de koplopers in Nederland. Accent lag vooral op verbetering van de openbare ruimte, parkeergelegenheid en betere bereikbaarheid.

De komende jaren verleggen Gemeente, BOM en BHB het accent naar herontwikkeling om nieuwe kavels uit te kunnen geven die voldoen aan de eisen die bedrijven tegenwoordig stellen. Daar zijn veel belangen mee gemoeid, die van eigenaren, gebruikers, verenigingen en beleggers. Wethouder Meeuwis van Economische Zaken: `Dit fonds draagt er toe bij dat de komende jaren de verouderde terreinen aan kunnen pakken en als nieuwe, bouwrijpe kavels gaan aanbieden. We maken de bedrijfsterreinen geschikt voor nieuwe investeringen. Daarmee scheppen we de ruimte voor succesvol en innovatief ondernemerschap in Breda. Belangrijk, want zo versterken we de economische positie van de stad'.

Gemeente, BOM en BHB hebben gezamenlijk een masterplan opgesteld waarin de projecten staan die via het nieuwe fonds worden gefinancierd. Zo krijgt bijvoorbeeld het bedrijventerrein Emer-Noord een directe aansluiting op de Noordelijke Rondweg door de Rudonk naar de Noordelijke Rondweg te verlengen. Daarmee wordt Emer-Noord een stuk aantrekkelijker voor veel nieuwe bedrijven om zich te vestigen. Momenteel ligt het ontwerp ter inzage. Als alles naar verwachting verloopt starten de werkzaamheden begin 2012. Verder wordt ruimtelijk rekening gehouden om op termijn een ongelijkvloerse kruising te realiseren.

Stuhlemeijerput (zuidoost Emer-Noord) wordt nu bouwrijp gemaakt en in de loop van 2012 worden de opstallen op het Hollemanterrein (zuidwest Emer-Noord) gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt en in de vorm van nieuwe kavels aangeboden.

Het fonds is zogenaamd revolverend. Dat wil zeggen dat de financiële middelen zodanig worden ingezet dat ze binnen een bepaalde tijd weer herstructureringsprojecten. Aansluitend op de investeringen op bedrijventerrein Emer-Noord wordt het fonds ingezet in het gebied rond de Krouwerlaarhaven en bij voldoende opbrengsten vanuit de verkoop van de grond ook in Emer / Hintelaken en de Krogten. Breda, 16 juni 2011