Gemeente Alkmaar


Onderzoek voortgang YXIE afgerond

Alkmaar, 16 juni 2011

Ramingen YXIE te optimistisch

Het is een belangrijk punt uit het coalitieakkoord van het nieuwe college: het onderzoek naar de voortgang van YXIE, het toekomstige cultuurpodium aan het Doelenveld. Het project brengt volgens het college financiële risico's met zich mee voor Alkmaar en zij heeft daarom nader onderzoek ingesteld. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt inderdaad dat de gemeente jaarlijks meer zal moeten bijleggen dan bij de start van het project is begroot. Het college legt de resultaten van het onderzoek woensdag 6 juli voor aan de gemeenteraad.

In het onafhankelijke onderzoek zijn vier varianten op het huidige plan bekeken op juridische consequenties, gevolgen voor de tijdsplanning, de bouwkosten en de exploitatie. De vier varianten zijn:
1. Stopzetten;

2. Versoberen door het laten vervallen van de paviljoens horeca en expositie, en de horeca onder te brengen in de Sint Sebastiaansdoelen;
3. Versoberen door het laten vervallen van de paviljoens horeca en expositie, en een andere (publieke) functie voor de Sint Sebastiaansdoelen te zoeken;

4. Doorgaan.

Extra gemeentelijke bijdragen
Onderzoeksbureau LAgroup constateert dat het huidige plan voor YXIE te ambitieus is begroot en dat de ramingen voor bezoekersaantallen te hoog zijn ingeschat. Vooral voor de functies theater en expositie pakken de bezoekersaantallen lager uit dan in 2008 is geschat. Ook de posten subsidies, giften, donaties en verhuur heeft LAgroup naar beneden bijgesteld. Deze nieuwe inzichten vertalen zich in een structureel jaarlijks tekort van 400.000 euro, bovenop de toegezegde gemeentelijke bijdrage van 800.000 euro. Ook als het project YXIE wordt versoberd, zal de gemeente jaarlijks extra moeten bijleggen. Een bijkomende factor is dat YXIE, net als andere Alkmaarse cultuurinstellingen, het in de toekomst met minder gemeentelijke subsidie moet doen.

Anjo van de Ven (OPA), wethouder Cultuur: "We willen voorkomen dat de gemeente straks geconfronteerd wordt met een tekort in de exploitatie van XYIE. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt inderdaad dat de gemeente jaarlijks meer zal moeten bijleggen dan bij de start van het project is begroot. De zorgen die daarover de afgelopen jaren door verschillende raadsfracties zijn geuit, worden bevestigd door het onderzoek. We leggen de resultaten van het onderzoek woensdag 6 juli voor aan de gemeenteraad. De raad beslist dan of het project ongewijzigd of in versoberde vorm doorgaat, of helemaal wordt stopgezet. De Sint Sebastiaansdoelen worden hoe dan ook in ere hersteld. Daarnaast willen we ook dat er een filmhuis in Alkmaar blijft bestaan."