FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Gerbera

FLORAHOLLAND (16 juni 2011) - Op 8 juni 2011 heeft de FPC Gerbera vergaderd. D. Jansen heeft het voorstel Fleurprimeur op water toegelicht. Het voorstel is om Fleurprimeur op water naast vestiging Aalsmeer ook uit te rollen op vestiging Naaldwijk en Rijnsburg. Het blok Fleurprimeur op water wordt geïntegreerd in het "uitgelicht" blok in Naaldwijk.

F. Haring heeft het voorstel veilgroep GP+ op vestiging Naaldwijk toegelicht. Door ook op vestiging Naaldwijk een dergelijke groep in te richten, is een groot deel van het aanbod snel geveild. Aanvoeren in GP+ wordt niet verplicht. De doelstelling van de keuze voor Fleurprimeur op water en GP+ is, zo veel mogelijk synchroniseren van de veilschema's op de 3 exportvestigingen. De FPC-leden hebben hun zorg uitgesproken over de verschillende veilsnelheden tussen de vestigingen Naaldwijk en Aalsmeer en het gevolg daarvan op de eindtijden van de GP+ Blokken. Advies is dan ook om in ieder geval wel de minimale transactiegrootte gelijk te houden met Aalsmeer. De GP+ op vestiging Naaldwijk zal als pilot worden opgestart en naar verwachting ingaan op donderdag 30 juni.

D. Jansen en P. Sap hebben de pilot bufferverkoop toegelicht aan de FPC-leden. Aanvoerders kunnen op vestiging Aalsmeer 1/3 van hun aanbod aanbieden voor de bufferverkoop. De kweker bepaald de prijs. De aanvoer zal verlopen via de reguliere klokaanvoer. Kopers kunnen tot 's morgens 3 uur vanuit de bufferverkoop inkopen. Daarna wordt het aanbod gecommitteerd. Bufferverkoop is een onderdeel van e-Trade. De verwachting is dat de pilot 2de kwartaal 2012 van start zal gaan met o.a. Gerbera.

De afgelopen tijd is de discussie over de minimumprijs weer opgestart. C. Bouvy heeft de mogelijkheden onderzocht en toegelicht in de FPC Gerbera. Volgens de richtlijnen van de NMA valt het vaststellen van een minimumprijs onder het maken van prijsafspraken en dit is niet toegestaan. Er wordt nog onderzocht of het oprichten van een afzet vereniging soelaas kan bieden.

A. v.d. Broek heeft de stand van zaken m.b.t. fust toegelicht. Er is in maart/april een nulmeting gehouden. Op basis van de resultaten zijn plannen voor verbetering ingezet. Alle opzetrekken worden de komende 3 jaren 1x per jaar extern gewassen. Bovendien vindt er momenteel een uitsorteeractie plaats om kapot en extreem vuil fust uit te sorteren. Er zullen aanpassingen gemaakt worden aan de huidige wasstraten om beter te kunnen ontstickeren en spoelen met warm water. De FPC Gerbera heeft geadviseerd om het plakken van stickers op de rekjes te verbieden. De FPC is positief over de genomen stappen en de toekomstplannen.

M. Eijsacker heeft een toelichting gegeven over de resultaten van de verschillende focusproducten. Gerbera wordt naar verwachting dit najaar een focusproduct. F. Wever wordt de marktmanager.

Tot slot is de ontwikkeling van de nieuwe bedrukking voor de eenmalige doos besproken. Er is voor een hele nieuwe lijn gekozen voor al het eenmalige fust. Het concept voor Gerbera is gepresenteerd aan de FPC. De FPC adviseert om wat meer contrast aan te brengen bij de doos voor grootbloemige gerbera. De nieuwe doos wordt november 2011 in productie genomen.

De volgende vergadering zal 12 oktober 2011 plaatsvinden.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Gerbera zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: W. van Holstein, E. Knijnenburg, D. Kooij, H. Lansbergen,
D-J. Oudijk, A. van Veen en S. Zwarts