Artsen zonder Grenzen

Migranten in Griekenland: Artsen zonder Grenzen publiceert rapport

16-06-2011

Uit een rapport van Artsen zonder Grenzen blijkt dat de onmenselijke omstandigheden van migranten in detentiecentra in de Griekse Evros-regio hun lichamelijke én geestelijke gezondheid (verder) verslechteren. Meer dan tweederde van de lichamelijke klachten zijn te wijten aan erbarmelijke omstandigheden zoals overvolle cellen, vrieskou en gebrek aan hygiënische voorzieningen. Het gevoel als criminelen behandeld te worden geeft psychische problemen.

'Ik zit nu al 64 dagen hier vast en het is onvoorstelbaar. We zitten met 124 mensen in één kleine cel. Er is geen ruimte om liggend te slapen, je kunt niet naar het toilet lopen. Iedereen hier betwijfelt of we het lichamelijk en geestelijk redden. We worden als beesten behandeld, of erger nog. Ik ben in de hel beland, dit is een levende nachtmerrie.' Aldus een man in een grenspolitiestation in Evros.

Ziek geworden

© Julia Kourafa/MSF 'De meeste mensen die wij hebben behandeld waren niet ziek toen zij aankwamen. Ze zijn dat geworden van de overbevolkte cellen, zonder behoorlijke ventilatie, water- en hygiëneproblemen, behoorlijk eten, zonder de mogelijkheid even frisse lucht te halen,' vertelt Ionna Pertsinidou, hulpcoördinator Artsen zonder Grenzen in Griekenland. Sommigen moesten tot zo'n half jaar in deze omstandigheden verblijven. Van de 1.809 patiënten die onze artsen hebben behandeld leden er 1.147 aan luchtweginfecties, lichaamspijnen, diarree, maag- en darmproblemen, psychische problemen en huidaandoeningen.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Op basis van het werk in detentiecenta voor migranten en asielzoekers ziet Artsen zonder Grenzen geen bewijs dat migranten die Griekenland binnenkomen een gevaar voor de Griekse volksgezondheid opleveren, zoals de Griekse minister van Volksgezondheid onlangs stelde. Integendeel, het is juist de mensonterende situatie waarin zij verkeren die hun fysieke en psychische gesteldheid ernstig aantast. Juist de omstandigheden in de detentiecentra verhogen de kans op een uitbraak van besmettelijke ziekten, zoals ook genoemd in een rapport van het ECDC, het Europese centrum voor overdraagbare ziekten, en de Wereldgezondheidsorganisatie van mei 2011.

Overheid moet beschikbare gelden aanwenden

Artsen zonder Grenzen dringt er bij de Griekse overheid op aan de omstandigheden op menselijk niveau te brengen. Dat houdt in: passende verblijven, genoeg voedsel, kleding en hygiënische middelen te verstrekken en mogelijkheid tot luchten. Het is van levensbelang dat migranten adequate medische en psychologische zorg krijgen, dat nieuwkomers stelselmatig medisch worden gescreend en dat zij tijdig specialistische behandeling krijgen voor aandoeningen. De overheid moet voor coördinatie zorgen tussen de betrokken partijen - lokaal, landelijk en de Europese Unie - en beschikbaar gestelde gelden tijdig en maximaal aanwenden.

Werk Artsen zonder Grenzen in Evros

Het rapport is gebaseerd op bevindingen tijdens de periode december 2010 tot begin maart 2011. Artsen zonder Grenzen teams boden medische hulp, deelden hulpgoederen uit en voerden reparatiewerk uit in het detentiecentrum in Filakio en politiestations in Ferres, Tychero en Soufli, allen gelegen in de Evros-regio, in het grensgebied van Griekenland met Turkije. Begin maart 2011 droeg Artsen zonder Grenzen de medische zorg over aan de overheid. Het uitdelen van hulpgoederen wordt voortgezet. In totaal hebben onze teams 1.809 mensen behandeld, waarvan 18 jonger dan 5 jaar, psychologische hulp aan 75 mensen gegeven en 8.480 slaapzakken, meer dan 15.500 sokken, 4.500 handschoenen, 4.500 mutsen en 10.000 kits met wasspullen e.d. uitgedeeld.


* Bekijk het Artsen zonder Grenzen rapport over Evros, Griekenland
* Meer weten over onze projecten voor migranten en asielzoekers in Europa

Zie het origineel