Rijksvoorlichtingsdienst

Marineschip onderschept drugstransport

Een patrouille voor de grensbewakingoperatie op de Middellandse Zee resulteerde vanochtend in een drugsvangst van 400 kg hasj. De softdrugs werd onderschept door het torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur. Twee opvarenden konden door de Spaanse autoriteiten worden aangehouden.

Hr.Ms. Mercuur bemerkte het verdachte vaartuig tijdens een patrouille voor de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex. Deze voer op 30 mijl onder de Spaanse kust in noordelijke richting. Door het type schip en de vaarrichting, rees het vermoeden dat het hier om een illegaal drugstransport ging. Toen het Nederlandse torpedowerkschip het vaartuig naderde voor een onderzoek, gooiden de opvarenden balen overboord. Het bootje ging er vervolgens met hoge snelheid van door. De bemanning van de Mercuur waarschuwden hierop direct de Spaanse douane die het bootje wist te onderscheppen. De balen drugs zijn door de Mercuur uit het water opgepikt en aan de Spaanse autoriteiten overgedragen als bewijsmateriaal. Door de snelle actie, kon ook de ontvangende partij op de wal worden gearresteerd.

Frontex
Frontex is een Europees agentschap, opgericht door de Europese ministerraad in 2004, ter bewaking van de buitengrenzen. De naam is afgeleid van het Franse 'frontière extérieures'. De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee. Tot 1 juli worden de mijnenjagers Hr.Ms. Zierikzee, Hr.Ms. Willemstad en het torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten de marineschepen zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf geen onderscheppingen uit. Dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten.