Openbaar Ministerie

Alkmaarse verdachte duinbranden vrijgelaten: onderzoek gaat door

16 juni 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag beslist dat de 44-jarige Alkmaarder die wordt verdacht van brandstichting in het duingebied van Bergen wordt vrijgelaten. Een maand geleden oordeelde de rechtbank in Alkmaar op vordering van het Openbaar Ministerie dat de man nog zeker 30 dagen langer vast moet blijven. De verdachte ging hiertegen in beroep. Dat beroep diende gisteren.

Het hof meent dat er weliswaar feiten en omstandigheden zijn die in de richting van de verdachte wijzen, maar dat er tot op heden geen enkel direct bewijs is. Het OM heeft besloten zich neer te leggen bij de beslissing van het hof. Dat betekent dat de verdachte op vrije voeten komt. Het onderzoek naar de branden is ook na de aanhouding van de 44-jarige Alkmaarder onverminderd doorgegaan. Zijn vrijlating brengt hierin geen verandering. De man blijft verdachte in het onderzoek. Hierbij wordt ook onderzocht of hij voor meer branden verantwoordelijk is. De man zat in voorarrest op verdenking van drie brandstichtingen: die van 1 mei jl. in Schoorl, van 18 april jl. in Bergen en van 5 juli 2010, in Bergen/Bergen aan Zee.

Twee andere verdachten, twee mannen uit Schagen, zitten nog vast. Zij worden verdacht van de twee branden van 7 mei 2011. Het ziet ernaar uit dat zij geen andere branden hebben gesticht. De 44-jarige Alkmaarder en de twee mannen uit Schagen kennen elkaar niet.