Belgische Federale Overheid

om het aantal inbreuken op de Europese wetgeving te verminderen

Olivier Chastel en Steven Vanackere stellen nieuwe maatregelen voor om het aantal inbreuken op de Europese wetgeving te verminderen

Datum: 16 juni 2011

Op de Ministerraad van donderdag 16 juni stelde Olivier Chastel, de Minister belast met Europese zaken, in overleg met Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, de resultaten voor van een reflectie-oefening om het grote aantal inbreuken op de Europese wetgeving en de lange behandelingstermijn van inbreukprocedures te verminderen. Deze oefening is het resultaat van overleg tussen alle bevoegde overheden in België en er werd inspiratie geput uit ervaringen in andere landen, zoals Duitsland, Italië en Spanje.

Net zoals voor de eerste reflectie-oefening in 2009 ter verbetering van het omzettingssysteem voor de Europese richtlijnen, worden er nu concrete maatregelen voorgesteld om een ander probleem aan te pakken. België is immers een van de slechter presterende EU-landen op het vlak van inbreukprocedures.

« Om het aantal inbreukprocedures terug te dringen, versterken we de bestaande instrumenten en verhogen we hun impact. We zullen ook nieuwe maatregelen nemen», zei Olivier Chastel.

Sinds 1 januari 2011 is België lid van EU Pilot, een informeel systeem tussen de Europese Commissie en de lidstaten dat een antwoord moet bieden op klachten en vragen betreffende de correcte omzetting van richtlijnen en de correcte toepassing van het Europees recht. Olivier Chastel heeft de betrokken overheden gevraagd om EU Pilot beter te gebruiken. De samenwerking met de Europese Commissie zal worden opgevoerd door informele contacten en pakketvergaderingen met alle experts.

De gegevensbank Eurtransbel, het centraal beheersinstrument, zal uitgebreid worden met het beheer van de inbreukprocedures. « Het is het ideale instrument om inlichtingen te verzamelen betreffende de inbreukprocedures en zo de vorderingen in de dossiers te controleren, zoals nu al gebeurt voor de omzetting van de richtlijnen », legde Olivier Chastel uit. De Ministers zullen ervoor zorgen dat de planning voor de behandeling van elke inbreukprocedure nageleefd wordt.

« Ik ben blij met de goedkeuring van deze reflectie-oefening en ik hoop dat België binnen enkele jaren het klassement leidt dankzij de vele inspanningen die de overheden zullen leveren om de inbreukprocedures op te lossen », zei Minister Olivier Chastel.