Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuws dagelijks bestuur: 7 juni 2011

16 juni 2011

Hier vindt u nieuws van het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord uit de vergadering van afgelopen week.


Programma onderwijshuisvesting 2011

Het dagelijks bestuur stelt aan de raad voor akkoord te gaan met het programma onderwijshuisvesting 2011. In het programma zijn 49 aanvragen opgenomen voor een bedrag van EUR 3.053.660.
Op het terrein van onderwijshuisvesting heeft het stadsdeel wettelijke taken. Die gaan over uitbreiding van scholen en delen van het onderhoud. Voor 1 februari van een kalenderjaar moeten besturen aanvragen indienen voor het programma van het daaropvolgende jaar. Na beoordeling en bespreking stelt het dagelijks bestuur het Programma Onderwijshuisvesting vast.

Jong Amsterdam 2: doelen en prioriteiten onderwijs

Het dagelijks bestuur is akkoord gegaan met het kader Jong Amsterdam 2 van de gemeente Amsterdam. Het beschrijft doelen en prioriteiten van het onderwijs. Hiermee ontwikkelt het stadsdeel onderwijsbeleid in Noord en maakt het afspraken over onderwijs- en jeugdbeleid en financiering.

Prioriteiten stadsdeel

De prioriteiten van het stadsdeel zijn:

+ Kwaliteit van het onderwijs en brede school
+ Voortijdig schoolverlaten

+ Armoedebeleid

+ Segregatie in het onderwijs

+ Pilot decentralisatie toegangstaken bureau jeugdzorg
+ vernieuwingen op het gebied van zorg

+ vernieuwingen op het gebied van vrije tijd
+ Overlegstructuur onderwijs en jeugd met schoolbesturen en instellingen.

De notities over deze onderwerpen werkt het stadsdeel samen met de schoolbesturen en andere betrokken instellingen uit. Het beschikbare geld voor onderwijsbeleid voor de komende jaren wordt bij de voorjaarsnota 2011 vastgesteld.

Inrichtingsplan Marjoleinterrein en beheerplan

Het dagelijks bestuur heeft het plan voor de inrichting en toekomstig beheer van de omgeving van de Marjoleinstraat vastgesteld. Bij de Marjoleinstraat zijn momenteel
45 woningen in aanbouw. Het plan is meerdere malen besproken met omwonenden. De buurt heeft positief gereageerd op de aanleg van een extra ontsluitingsweg. Deze weg stond niet in het eerder vastgestelde stedenbouwkundig plan opgenomen.

Stand van zaken Toezicht Amsterdam Noord 2011

Het dagelijks bestuur heeft kennis genomen van de stand van zaken Toezicht Amsterdam 2011 en de evaluatie van de twee vormen van toezicht door ISA (toezichthouders) en SAOA (straatcoaches). Het stadsdeel besluit de twee vormen van toezicht gerichter en efficiënter in te zetten.
Het voorstel is om de inzet van toezicht binnen de Buurt Veiligheids Teams (BVT) voort te zetten en tevens te gebruiken om de overlast van de zwaar problematische jeugdgroepen in de wijkaanpakgebieden te bestrijden. Gebaseerd op de veiligheidsindex en gegevens vanuit jeugd en veiligheid betekent dit concreet:

o Een uitbreiding van het BVT Van der Pek naar de Vogelbuurt/IJplein o Het beëindigen van het BVT De Banne met een laatste duidelijke wijkactie
o Het opstarten van een nieuw BVT in Nieuwendam-Noord.

Daarnaast blijft de inzet van het flexibele team toezichthouders noodzakelijk om o.a. de seizoensgebonden campingroute en de geïsoleerde horeca mee te nemen.
Voor de aanpak van jeugdoverlast in de overige gebieden wordt, conform de evaluatie SAOA en ISA, in ieder geval voor 2011 gepleit voor de voortzetting van de inzet van SAOA. Begin 2012 kijkt het stadsdeel aan de hand van prestatieafspraken of deze inzet doorgaat.

Alle besluiten van het dagelijks bestuur

Een week na de vergadering van het dagelijks bestuur zijn alle genomen besluiten te vinden op besluiten dagelijks bestuur.