Federale regering Belgie


Omzetting van Europees recht

Opvolging van de inbreukprocedures

De ministerraad neemt kennis van de stand van zaken van de inbreukprocedures die de Europese Commissie tegen België heeft ingesteld en van de voorstellen die minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken, Olivier Chastel aan de ministerraad heeft voorgelegd.

De Europese Commissie waakt over de correcte toepassing van het EU-recht en kan een lidstaat ter verantwoording roepen door een inbreukprocedure te starten. Er zijn verscheidene inbreuken:
* de niet-mededeling van een richtlijn (laattijdige omzetting)
* de niet-correcte omzetting van een richtlijn
* de niet-correcte toepassing van EU-recht
* de niet-uitvoering van een arrest van het Hof van Justitie

Voor de federale regering gaat het om 93 zaken. Uiteenlopende redenen verklaren dit aantal dat hoger ligt dan het EU-gemiddelde. Om hieraan te verhelpen hebben de ministerraad op 18 september 2009 en het overlegcomité van 16 september 2009 een actieplan aangenomen. Dat leidde tot een bewustbewording van de problematiek en legde de basis voor concrete acties.

Op het vlak van de inbreukprocedures wegens laattijdige omzetting en de mogelijk niet-correcte omzetting van richtlijnen of slechte toepassing van EU-recht dient België nog extra inspanningen ten doen. Daarom komt de ministerraad overeen:

* de rol van databank Europtransbel als beheersinstrument uit te breiden met de opvolging van de inbreukprocedures
* zich te houden aan de opgestelde planning voor hun behandeling
* de overheden aan te sporen om EU-pilot zo veel mogelijk te gebruiken

* de minister van Buitenlandse Zaken en de minister belast met Europese Zaken te vragen de belangrijkste dossiers en de gevolgen van het verdrag van Lissabon ter sprake te brengen in de ministerraad en het overlegcomité

* de voorzitters van de directiecomités van de FOD's en POD's op de hoogte te brengen van de inbreukdossiers over hun departement

Op termijn komt er eveneens een handleiding voor de inbreukprocedures en zal hun behandeling deel uitmaken van de opleidingen Europees recht.

Ten slotte wordt de samenwerking met de Europese Commissie versterkt door informele contacten, pakketvergaderingen en de betere communicatie aan de Commissie van dossiers die in orde zijn of die vertraging oplopen. Daarnaast worden nog extra actoren ingezet zoals de Hoge Werkgroep Omzetting en de Gemengde Hoge Werkgroep, die interne concordantietabellen zal opstellen, en het Audticomité van de Federale overheid, die waakt over de opvolging van de procedures door ze te integreren in het interne controlesysteem.