Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid


Dynamiek op de woningmarkt

De volgende drie vragen worden in de publicatie behandeld.

Wat is de situatie op de woningmarkt in de nasleep van de crisis? Welke krachten kunnen de woningmarkt uit de crisis trekken en de dynamiek op gang brengen? Welke concrete stappen zou de Rijksoverheid kunnen zetten gedurende deze kabinetsperiode en wat is mogelijk op wat langere termijn?
In de publicatie komen drie thema's aan bod.

De situatie op de hypotheekmarkt
Hoe restrictief zijn de normen en regels rond de hypothecaire kredietverlening? Wat is hier de rol van de banken en wat is de rol van de NHG en hoe hebben deze normen zich in de tijd ontwikkeld? Wat is de rol van de overheid bij het stellen van kredietregels en is deze rol legitiem, effectief en efficiënt? Hoe moet het nieuwste rapport van de NMa worden geïnterpreteerd? Betalen de hypotheekgevers, de burgers met een hypotheek, inmiddels een normale rente of is er toch sprake van te hoge rentekosten? Ten slotte, is beperking of afschaffing van de hypotheekrenteaftrek nuttig of misschien zelfs noodzakelijk om de dynamiek op de woningmarkt te verbeteren?

De situatie op de sociale huurmarkt
Wat zijn de feiten rond middeninkomens op de sociale huurmarkt? Vallen groepen burgers met middeninkomens als gevolg van de Europese afspraken werkelijk tussen wal en schip? Wat zijn de achtergronden van de problemen die zich voordoen? Wat kunnen de corporaties doen om deze middeninkomens te helpen? Wat kan het Rijk doen om de toegang voor burgers met middeninkomens tot de vrije markt te vergroten?

De situatie op de vrije, geliberaliseerde huurmarkt De Nederlandse woningmarkt valt internationaal niet alleen op door een zeer grote sociale huursector, maar ook door het nagenoeg ontbreken van een vrije, geliberaliseerde huursector. In de publicatie wordt een voorstel gelanceerd om in Nederland een volwaardige vrije huurmarkt te ontwikkelen. Het voorstel is uitvoerbaar binnen het Regeerakkoord en vereist geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Het plan is deze kabinetsperiode in te voeren, gaat met bescheiden kosten gepaard die eenvoudig binnen de woningmarkt zijn te dekken en is technisch en administratief goed uitvoerbaar.

Ten slotte is gekeken naar een integrale aanpak van de woningmarkt, waarbij ook de overdrachtsbelasting wordt betrokken. De centrale conclusie is dat met een goede uitwerking van de beginselen uit het Regeerakkoord de dynamiek op de woningmarkt sterk kan worden verbeterd en dat hiermee de komende jaren al een belangrijk begin kan worden gemaakt. Voor de lange termijn zou een slimme beperking van de hypotheekrenteaftrek de middelen kunnen opleveren, waarmee de overdrachtsbelasting geleidelijk kan worden afgeschaft.

Inlichtingen bij Taco van Hoek
t (020) 583 19 00
eib@eib.nl

De pdf-file van het rapport is down te loaden door hier te klikken.
Zie het origineel

Over enige tijd komt het rapport in drukvorm uit. U kunt ons met een bericht naar eib@eib.nl laten weten dat u een bericht wilt krijgen als dit gereed is.