Gemeente Eindhoven

Koninklijke onderscheidingen bij Rust Roest

Burgemeester Van Gijzel heeft op 15 juni vier Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in het clubhuis van CKV Rust Roest aan de Karel Martelweg 4-6. Vanwege hun bijzondere verdiensten heeft Hare Majesteit de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau toegekend aan:


- het echtpaar de heer A.J. van den Berg (Aart, 69 jaar) en

mevrouw A.C. van den Berg-van der Heijden (Adrie, 67 jaar)


- hun zoon de heer G. van den Berg (Gerard, 44 jaar) en


- de heer H. Versteeg (Henk, 60 jaar).

Deze vier decorandi zetten zich al jarenlang belangeloos in voor de Christelijke Korfbalvereniging Rust Roest uit Eindhoven. Dit is een korfbalvereniging die is opgericht in 1931 en momenteel zo'n 305 leden telt.

De heer A.J. van den Berg (Aart)

Samen met zijn zoon Gerard is de heer Van den Berg beheerder van het clubhuis van de korfbalvereniging. Al zo'n 20 jaar lang is hij gemiddeld minstens 20-25 uur per week in het clubhuis te vinden. Zijn werkzaamheden lopen zeer uiteen: samen met zijn vrouw Adrie probeert hij zo goedkoop mogelijk alle inkopen te doen. Om her en der de reclames te benutten leggen ze veel kilometers af. Daarnaast is Aart ook de vaste afwaskracht op zaterdag, schrobt hij de vloeren en houdt hij de toiletten schoon.

Maar als 's nachts het alarm in het clubhuis afgaat en de telefoon bij hem thuis gaat rinkelen, staat de heer Van den Berg ook paraat.

Volgend jaar verhuist het clubhuis naar sportpark Botenlaan te Eindhoven. Aart heeft aangegeven dat hij het vrijwilligerswerk voor Rust Roest na deze verhuizing wil beperken tot de barbediening.

Mevrouw A.C. van den Berg-van der Heijden (Adrie)

Adrie is al net zo lang als haar man in de weer voor het clubhuis van Rust Roest. Ze wordt beschouwd als de "moeder" van het verenigingsgebouw: zij zorgt op de zaterdagochtenden, wanneer de jeugd thuis speelt, voor de kleedjes/bloemetjes op de kantinetafels, schalen met koek en snoep. Na de gespeelde wedstrijden zet ze lekkere hapjes of nootjes voor iedereen klaar. Tegenstanders/scheidsrechters, ook zij genieten mee van de goede zorgen van Adrie.

Adrie heeft ook "broodjes gezond" in het leven geroepen. Ze maakt ze iedere zaterdagochtend zelf klaar. Decoranda is altijd even zorgzaam, zorgt voor correcte en snelle bediening en weet een gezellige sfeer in het clubhuis te creëren.

Daarnaast regelt ze de poetsploeg want het clubhuis krijgt ieder week een grote beurt. Daarenboven doet mevrouw Van den Berg ook nog alle was en doet ze samen met haar man de kantine-inkopen. Een feestavond van Rust Roest is overigens niet denkbaar zonder Adrie: ook dan zorgt ze ervoor dat niemand iets tekort komt.

Als Rust Roest vlooienmarkten organiseert is het Adrie die zorgt voor "pannen vol eten" voor de opbouwers van deze markten.

Adrie heeft ook aangegeven dat ze na de verhuizing van het clubhuis het vrijwilligerswerk voor Rust Roest wil beperken tot de barbediening.

De heer G. van den Berg (Gerard; zoon van Aart en Adrie)

Gerard is ruim 30 jaar lid van de korfbalvereniging en nu zo'n 25 jaar actief als kaderlid. Hij begon in de barbediening van het clubhuis: iedere week tijdens trainingsavonden en op zaterdag.

Na 5 jaar bardiensten besloot Gerard - samen met zijn vader Aart - het beheer van het clubhuis over te nemen. Hiervoor heeft hij - in de avonduren - de nodige diploma's gehaald. Gerard is - naast de eerder genoemde bardiensten - als beheerder speciaal belast met het functioneren van alles wat met elektriciteit te maken heeft (geluidsinstallatie, licht). Decorandus is al die jaren 15-20 uur per week met veel enthousiasme in het clubhuis aanwezig.

Gerard heeft aangegeven dat hij na de verhuizing van het clubhuis, net als zijn ouders, het vrijwilligerswerk voor Rust Roest wil beperken tot de barbediening.

De heer H. Versteeg (Henk)

Henk is 50 jaar lid van de korfbalvereniging en ruim 40 jaar actief als kaderlid. Hij heeft veel functies bekleed (vaak zelfs meerdere tegelijkertijd). Een opsomming: trainer/coach, kampleider van de Rust Roest jeugdkampen, materiaalman, organisator/boegbeeld van de jaarlijkse vlooienmarkt (baten ten goede van Rust Roest), scheidsrechter, wedstrijdsecretaris, teambegeleider van het eerste/tweede team. Iedereen kent Henk Versteeg, niet alleen binnen de vereniging, maar de hele korfbalwereld Zuid. Korfbal is zijn leven. Wekelijks besteedt hij minstens 15 uur aan de vereniging, maar eigenlijk is zijn tijdsbesteding moeilijk in te schatten want Henk = Rust Roest.