D66

donderdag 16 juni 2011

Sancties tegen Syrië moeten worden opgevoerd

De Liberalen in het Europees Parlement willen dat de sancties tegen het regime van de Syrische president Al-Assad snel worden uitgebreid. Omdat Al-Assad zich weinig aantrekt van de huidige EU sancties vindt Guy Verhofstadt, leider van de ALDE, dat het regime daar geraakt moet worden waar het ècht pijn doet. De fractieleider doelt op het opleggen van sancties aan de belangrijkste geldschieters van de Syrische overheid.

Topprioriteit op EU Top Buitenlandse Zaken

Verhofstadt en D66 Europarlementslid Marietje Schaake vinden dat de situatie in Syrië bovenaan de agenda moet staan van de bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken, volgende week.

EU moet bijdrage leveren in Turks grensgebied

Het is duidelijk dat de huidige sancties Al-Assad niet tegenhouden om de protesten van onschuldige Syrische burgers neer te blijven slaan. Duizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen en Syrische veiligheidstroepen zouden zich schuldig maken aan marteling, verkrachten en doden van burgers.

Schaake prijst de Turkse autoriteiten voor de opvang van de vluchtelingen in de grensregio en vindt dat de EU ook een bijdrage moet leveren door het actief ondersteunen van de UNHCR-missie in Turkije. Schaake: "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een verdere humanitaire crisis te voorkomen."