Ministerie van Defensie

Mercuur 'vangt' 400 kilo hasj

16 juni 2011, 14.30 uur

Marineschip Hr. Ms. Mercuur heeft donderdag 16 juni tijdens een patrouille voor grensbewakingoperatie Frontex op de Middellandse Zee, 400 kilo hasj onderschept. De twee opvarenden van de boot die de drugs over boord zetten, konden door de Spaanse autoriteiten worden aangehouden.

Hr. Ms. Mercuur merkte het verdachte vaartuig tijdens een patrouille op. De boot voer op 30 mijl onder de Spaanse kust in noordelijke richting. Door het type schip en de vaarrichting, rees het vermoeden dat het hier om een illegaal drugstransport ging.

Toen het Nederlandse torpedowerkschip het vaartuig naderde voor een onderzoek, gooiden de opvarenden balen overboord. Het bootje ging er vervolgens met hoge snelheid van door. De bemanning van de Mercuur waarschuwde hierop direct de Spaanse douane, die het bootje wist te onderscheppen. De balen drugs zijn door de Mercuur uit het water opgepikt en aan de Spaanse autoriteiten overgedragen als bewijsmateriaal. Door de snelle actie, kon ook de ontvangende partij op de wal worden gearresteerd.

Frontex

Frontex is een Europees agentschap, opgericht door de Europese ministerraad in 2004, ter bewaking van de buitengrenzen. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee.

Nog tot 1 juli worden de mijnenjagers Hr.Ms. Zierikzee, Hr.Ms. Willemstad en het torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Eerder deze week onderschepte de Zierikzee in totaal 17 illegale imigranten die op weg waren naar Spanje.