Gemeente Zeewolde


Nieuws

Ondertekening overeenkomst de "Blauwe Diamant"

regiodirecteur Piet Winterman van Staatsbosbeheer, dijkgraaf Henk Tiesinga van het Waterschap Zuiderzeeland en burgemeester Gerrit Jan Gorter van de gemeente Zeewolde

Op vrijdag 10 juni jl. hebben regiodirecteur Piet Winterman van Staatsbosbeheer, dijkgraaf Henk Tiesinga van het Waterschap Zuiderzeeland en burgemeester Gerrit Jan Gorter van de gemeente Zeewolde, hun handtekening gezet onder de bestuurlijke overeenkomst voor de 'Blauwe Diamant'.

De 'Blauwe Diamant'

De 'Blauwe Diamant' is een vaarroute met sluis waarmee het Wolderwijd (via de Polderwijk en het Horsterwold) verbonden wordt met de Hoge Vaart. Door deze verbinding kan de liefhebber genieten van de natuur, de weidsheid en de rust van Zeewolde en kan men met de boot van het Wolderwijd naar de Hoge Vaart (en verder de polder in) varen. Bovendien komt in de Polderwijk een groot aantal woningen direct aan het water te liggen. Vanaf de eigen aanlegsteiger bij huis liggen de randmeren en het Flevolandse binnenland dus klaar om ontdekt te worden! Een groot gedeelte van de vaarroute is al gerealiseerd. Toch vinden er de komende jaren nog werkzaamheden plaats om De Blauwe Diamant gereed te maken. Afhankelijk van het woningbouwtempo in het Havenkwartier en het Waterkwartier wordt De Blauwe Diamant in 2013 opgeleverd.

De overeenkomst

Met deze overeenkomst zijn de werkafspraken en onderlinge verantwoordelijkheden voor o.a. het toekomstige beheer tussen deze drie partijen vastgelegd. Aanvankelijk zou de provincie Flevoland ook deelnemen in deze overeenkomst, maar omdat de provincie ook bij de Blauwe Diamant betrokken is vanuit haar rol als subsidieverlener heeft zij voor een onafhankelijke positie gekozen. Dat laat overigens onverlet dat de provincie wel een positieve houding ten aanzien van dit project heeft uitgesproken.Dat de overeenkomst nu ondertekend is en niet voorafgaand aan de start van de aanleg, welke in 2006 begon, is volgens burgemeester Gorter illustratief voor de goede onderlinge verhouding waarin tussen de drie partijen wordt samengewerkt.