Gemeente Gorinchem


Nieuwe bezuinigingsronde Gorinchem

Voorstel college: 3,5 miljoen aan structurele ombuigingen vanaf 2012

Gorinchem, 16 juni 2011 - Het Gorcumse college van B&W stelt de gemeenteraad voor om vanaf 2012 structureel 3,5 miljoen euro te bezuinigen. Deze ombuigingen komen bovenop eerdere bezuinigingsrondes. De Gorcumse raad beslist op 30 juni, tegelijk met de behandeling van de Perspectiefnota, over een aantal maatregelen en uitgangspunten en stelt in november het hele pakket vast.

Het is de bedoeling dat bij de ombuigingsoperatie, Alle Hens aan Dek 2, fundamentele keuzes worden gemaakt. Wethouder van Financiën Van der Torren: "Dat zullen soms moeilijke keuzes zijn die merkbare gevolgen hebben voor de stad. Maar ze zijn noodzakelijk om de gemeentelijke financiën op orde te houden."

Het Gorcumse college stelt de raad voor om niet alleen te streven naar een sluitende begroting, maar ook de gemeentelijke reserves aan te vullen, en daarbij rekening te houden met mogelijke toekomstige tegenvallers. Dat betekent volgens het voorstel van B&W dat Gorinchem vanaf 2012 structureel zo'n 3,5 miljoen euro per jaar zou moeten bezuinigen. Voor een sluitende begroting is dat bedrag pas in 2015 nodig; door eerder te beginnen met deze ombuiging kunnen dus de reserves worden aangevuld.

Het college geeft aan dat de situatie zo serieus is, dat geen enkel onderwerp op voorhand buiten schot kan blijven. Daarom hebben de voorstellen betrekking op alle beleidsterreinen, op de tarieven en op de interne bedrijfsvoering.

Het college legt aan de raad mogelijke bezuinigingen voor die samen 4,4 miljoen euro zouden opleveren; de raad kan binnen dit pakket dus nog keuzes maken. Het college stelt voor om al op 30 juni te besluiten over de maatregelen uit het pakket waar politiek geen of weinig discussie over is. Die maatregelen leveren een bedrag op van ongeveer 700.000 euro; op de gemeentelijke organisatie zal worden bezuinigd voor een bedrag oplopend tot 750.000 euro in 2014.

Over de overige voorstellen kan de raad op 30 juni richtinggevende uitspraken doen en er mogelijke aanvullingen op geven. Sommige van deze voorstellen vragen nog om nader onderzoek. In november vindt dan definitieve besluitvorming plaats.

Voorgeschiedenis
Bezuinigingen zijn in Gorinchem noodzakelijk omdat de stad net als elders te maken heeft met de nog steeds voortdurende economische crisis. Die heeft met name geleid tot forse tegenvallers op de grondexploitaties. Daarnaast hebben maatregelen van de Rijksoverheid gevolgen voor de gemeenten. De uitkering van het gemeentefonds (de voornaamste inkomstenbron van een gemeente) blijft achter. Bovendien wil het Rijk allerlei taken overhevelen naar de gemeenten (vooral op het terrein van de sociale zekerheid en de Wmo) inclusief een sterke efficiencykorting.

AHAD 2 is de tweede bezuinigingsoperatie in Gorinchem sinds de economische crisis. In 2009 is bezuinigd op de interne bedrijfsvoering van de gemeente (opbrengst 1,6 miljoen) en eind 2010 heeft de gemeente al haar budgetten kritisch bekeken. Deze "zero based budgetting" heeft zo'n 0,4 miljoen opgeleverd.
In 2009 is ook kritisch gekeken naar de uitgaven voor de stad. De `kaasschaafmethode' leverde toen ongeveer 2,5 miljoen op. Toen al is afgesproken dat in een later stadium meer fundamentele keuzes onvermijdelijk zouden zijn. Met die eerdere maatregelen heeft de gemeente ervoor gezorgd dat er voldoende tijd kwam om dergelijke keuzes zorgvuldig voor te bereiden. Zo konden de financiële en maatschappelijke consequenties ervan in kaart worden gebracht en doorgerekend.

Betrokkenheid stad
Na 30 juni tot aan de behandeling van de begroting in de raadsvergadering in november is er ruimte voor de politiek om desgewenst de bewoners en betrokken organisaties te raadplegen over de keuzes die nog gemaakt moeten worden