Saxion
BR>

do 16 juni 2011

Saxion start hbo-opleiding Archeologie

Saxion start in september met de enige vierjarige hbo bacheloropleiding Archeologie in het land. Deze unieke opleiding wordt verzorgd door de academie Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouw van Saxion. De lesplaats is Deventer.

Aanmelden voor nieuwe studenten in StudieLink is naar verwachting mogelijk vanaf juli.

Archeologie is een passende studie voor iedereen met interesse in geschiedenis en cultuurhistorie die zowel binnen wil werken en studeren, als buiten bij een opgraving. Studenten worden opgeleid tot de rechterhand van de master-archeoloog. Zo regelen zij zelfstandig alle technische, organisatorische en logistieke activiteiten rond een archeologisch onderzoek. En werken ze actief mee aan de voorbereiding, uitvoering en rapportage van een project.

De Wet op de Archeologische Monumentenzorg bepaalt dat bij dreigende aantasting van de bodem, bijvoorbeeld door bouwwerkzaamheden, eerst archeologisch onderzoek nodig is. Circa 80% van de archeologische onderzoeken wordt uitgevoerd door gespecialiseerde ondernemingen. De universiteiten leiden academische onderzoekers op, vooral geschoold in het inhoudelijke, wetenschappelijke deel van archeologisch onderzoek. Maar de markt vraagt ook om onderzoekers die praktisch zijn geschoold in het proces- en projectmatig uitvoeren van archeologisch onderzoek, binnen de grenzen van tijd en geld. De nieuwe hbo opleiding Archeologie speelt daar op in.

In de opleiding komen de verschillende archeologische periodes aan bod, van Prehistorie tot Nieuwe Tijd en de verschillende vondstcategorieën, zoals vuurstenen werktuigen en aardewerk. Maar ook praktische vaardigheden voor archeologisch veldwerk, zoals meten en tekenen en werken met moderne digitale technieken. Daarnaast is er veel aandacht voor projectmatig werken, communiceren en voorlichten. De studenten gaan jaarlijks op stage. Met professionele archeologen wordt gewerkt aan echte archeologische onderzoeken.

Toelating voor Archeologie is mogelijk met een diploma mbo niveau 4, havo of vwo. Mensen van 21 jaar of ouder kunnen een toets afleggen. Bij een positief resultaat zijn ook zij toelaatbaar.

Archeologie wordt met ingang van september een geaccrediteerde en door het rijk bekostigde Saxion-opleiding.

De opleiding is ontwikkeld en uitgevoerd door Saxion Next, de particuliere tak van Saxion. Saxion geeft voorlichting over deze unieke opleiding tijdens de open dag in Deventer, locatie Handelskade, op zaterdag 18 juni van 13.00-16.00 uur. Informatie: www.saxion.nl/ar.